Hae
VillaNanna

#lempivaatteeni -kampanja

Vuoden 2018 turhin kulutustuote on pikamuoti! Se on sitä ihan oikeutetusti ensimmäisellä sijalla, vihdoinkin. Tiesitkö, että muotiteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala heti öljyteollisuuden jälkeen? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä kaikkea pikamuoti jättää jälkeensä? Se on aivan totta, että me täällä Suomessa heitämme pois tekstiilijätettä noin 70 miljoonaa kiloa vuosittain. Se on noin 13 kiloa jokaista suomalaista kohden, ihan vatsaa vääntää.
Tammikuussa alkoi Eetin lempivaatteeni -kampanja, jonka tarkoituksena on pysäyttää kuluttajat pohtimaan vaatetteollisuuden tuomia ongelmia ja arvostamaan sitä omaa lempivaatettaan.
Oikeudenmukaisuus, kestävät tuotantotavat ja vastuullinen kuluttaminen ovat ne tärkeät asiat tässä. Vaikka kaupassa olisi jo uudet mallit, niin päällä oleva paita pitäisi olla vielä käyttökelpoinen, ei jätettä. Tämän kampanjan tarkoitus on kannustaa käyttämään vaatteita pidempään, tunnistamaan ne lempivaatteensa, jotka pääsevät kaunistamaan kantajaansa kerta toisensa jälkeen.

” Kävele siis omalle vaatekaapillesi, kaiva esiin lempivaatteesi, kuvaa se ja kerro kaikille lempivaatteesi tarina, käytä tagia #lempivaatteeni. Jaa tarina myös omassa blogissasi ja laita minulle linkki, haluan jakaa jokaisen tarinan myös omassa blogissani ja muissa somekanavissani. Saanhan siis luvan käyttää tähän yhtä kuvaasi?

Kaiva siis esiin ne lempivaatteet, joilla on historia ja tarina kerrottavana, ei mitään juuri ostettua tai tehtyä vaatetta, tarinat vaatteiden ympärillä ovat aina kiinnostavia ja palanen meidän historiaa. Nosta siis tämä vaate tai nämä vaatteet jalustalle ja kerro niiden tarina. Opimme samalla arvostamaan lempivaatettamme entisestään, vaikka se ei olisikaan enää tämän hetkisen sesongin mukainen vaate.
Tulen jatkossa julkaisemaan muutaman lempivaatteeni tarinan täällä blogissani. Kaikkia en tule esittelemään mutta muutamia kyllä. Joukossa on niin vanhoja kuin uudempiakin juttuja. Sekin selviää, että mitä tuolla uudella sitten tarkoitan.

Nyt ekologinen kuluttaminen vyöryy blogien sivuille ja osa osallistuu en osta mitään kampanjaan ja osa taas miettii ekologista käsityöharrastusta. Itse jatkan tällä samalla linjalla kuin tähänkin asti, otan vaan enemmän mukaan kosmetiikkaa sekä vaatehuoltoa. Pyrin myös siihen, etten osta kenkiä enää…Huh! Vähennän muutenkin tuntuvasti kirppikseltä ostamista, olen nyt saanut kaappiin kaiken sen minkä olen ollut vailla. Loput voin tehdä vanhoista vaatteista. Haluan keskittyä lähinnä Zero Waste ajatteluun, tätä jo blogissani jonkin verran on mutta nyt haluan ihan tietoisesti hypätä siihen maailmaan. Tämä puoli on varmasti enemmän esillä juuri käsitöiden osalta mutta voi olla, että saan laajennettua sen myös muualle elämän osa-alueille. Mutta askel kerrallaan…

Minun lempivaatteeni:

Minun ihan ehdoton lempivaate on neuletakki, jonka olen ostanut 2000 -luvun keväällä kun oli jo lämpimämpiä ilmoja, odotin toista lastani ja asustelin Turussa vielä silloin. Lähdin shoppailemaan esikoisen kanssa keskustaan mutta matkalla minulle tulikin kylmä ja otin ensimmäisen vastaan tulleen neuleen ja heitin sen niskaani. Kyseinen neuletakki roikkui pitkään käyttämättömänä kaapissa, sillä se oli epäkäytännöllinen, siinä oli kyllä nauhat, joilla sulkea takki mutta se ei ollut riittävä minulle, joka haluan ihan kunnolla takin kiinni.
Ensimmäinen tuunaus neuletakkiin oli kun ompelin siihen avovetoketjun. Takkia tuli käytettyä muutaman kerran ja annoin sen sen jälkeen tytölleni, joka tuossa vaiheessa oli jo omillaan asuva nuori. Tyttökään ei oikein löytänyt neuleelle käyttöä, joten se palautui aika pian minulle takaisin. Jostain syystä en vain osannut luopua neuletakista koko tänä aikana ja se oli todella hyvä juttu, sillä opintojeni aikana nyt täällä Helsingissä sain idean, jonka toteutin vihdoin. Otin virkkuukoukkua sarvista kiinni ja opettelin virkkaamaan kukkia. Näin muuttui tuo käyttökelvoton neuletakki ihan uudeksi ja on ollut nyt todella kovassa käytössä. Nytkin odotan, että kelit lämpenee niin paljon, että voin pukea neuletakin päälleni.

Huom!
Jokaiseen lempivaatepostaukseen tulee #lempivaatteeni tagi, jota painaessa pääset koko postausketjuun tutustumaan lempivaatteisiini.

Tunika: Kierrätyskeskus, Kengät: Kierrätyskeskus, Huivi: ilmaisosasto

Ihanaa päivää kaikille!
-Melissa-

14 kommenttia

 1. Metsäntyttö kirjoitti:

  Hyvä muistutus, että vaatteita voi käyttää useamman vuoden, eikä joka kausi tarvitse ostaa uutta. Se uuden ostelun välttely on kyllä huomattavasti helpompaa, jos jaksaa välttää kauppojen vaateosastolla kiertelyä:) Minun lempivaatteeni oli yhteen aikaan farkkuhame, jota käytin vuosia. Sitten se hiutui ohueksi joiltakin kohdin ja korjasin sitä paikoilla. Farkkuvaatteet onkin siitä käveviä, että niihin erityisesti ne paikat sopii. Hame tuli sitten pieneksikin minulle, joten nyt se lojuu lummpulaatikossa. En oikeastaan osaa näin äkkiseltään sanoa, mikä on nyt se lempivaatteeni. Se on ikäänkuin hakusessa nyt:) Mukavaa päivää itsellesikin!

 2. enkulin käsityöt kirjoitti:

  Minäkin olen nyt uskaltautunut tuunailemaan, mutta vähäistä on veilä. Liian isosta saa aina pienempää ja monesti vaatteessa on jokin kiva kohta tuunaukseen. Tutkin siis ohjeidesi mukaan kaappiani "sillä silmällä"

 3. Jael kirjoitti:

  Viime vuoden puolella en ostanut paljon yhtään vaatteita, annoin sen sijaan paljon pois,ja Suomessa ostin second hand-takin, Olisi kiva jos osaisi duunata vaatteita kuten sinä.Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle.

 4. Melissa L kirjoitti:

  Minulla on myös farkkuvaatteita, jotka ovat seuranneet elämässäni vuosia. Farkku muutoinkin on ihan minun lemppari.

 5. Melissa L kirjoitti:

  Tiedän, että sinultakin se lempivaate sieltä kaapista löytyy <3

 6. Melissa L kirjoitti:

  Mulla mennyt vuosi on ollut aika ostamisen aikaa. On ollut pakko käydä kaapit läpi moneen kertaan ja tämä muutto myös teki osansa kun jouduin laittamaan niin valtavasti vaatteita ja kenkiä pois.

 7. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Mun lempparishoppailupaikka vaatteiden suhteen on ehdottomasti tällä hetkellä nettikirpparit 😀 (jonne myös omia vanhoja karsin myyntiin) Toki joitakin vaatteita ostettava uutena (kuten alusvaatteet ja sukat).

  Pitääkin laittaa pohdintaan keksinkö jotain lempivaatetusta vaatekaapistani 🙂

 8. Jasu kirjoitti:

  Ostan uudet vaatteeni pääsääntöisesti aina kirpparilta. Jos on pakko ostaa uutta, panostan oikeasti laadukkaisiin tuotteisiin. Pikamuoti on turhake aivan ansaitusti! Tämä on tosi kiva kampanja, taidankin kaivaa lempparini esiin kuvattavaksi 🙂

  <3: http://www.thewhat.fi

 9. Melissa L kirjoitti:

  Mulle tulee vielä isoja ongelmia kun mulle kirppiskierros on ihan kunnolla ajanvietettä johon kuuluu parisuhdeterapiaa ja syömistä yms. Ja nyt se jää pois. Pitää keksiä jotain muuta tekemistä siis 🙂

 10. Melissa L kirjoitti:

  Mahtavaa 🙂 lempivaatteet on niin tärkeitä, ne päällä tuntee olevansa teräs 🙂

 11. Anonyymi kirjoitti:

  Tykkään aina sun vaatteista :3

  Olen itse huomannut sen että vaikka kuinka paljon vaatekaapissa olisi vaatteita, niin tulee aina pyöritettyä niitä samoja vaatteita, eli oikeasti 80 % vaatekaapin sisällöstä on "turhaa".
  Nyt lähdinkin haasteeseen älä osta mitään uutta – ei ole taatusti helppo itselleni, mutta päätös lähti siitä kun raivasin vaatekaappiani niin siellä oli todella iso kasa alevaatteita hintalappuineen ( ehkä muutaman vuoden ajalta ). Niin ei enää turhia ostoksia!

  / Liinakoo
  https://mamalina.vaikuttajamedia.fi

 12. Melissa L kirjoitti:

  Mulla on ainoastaan työvaatteet joissa pyöritän samoja. Enkä edes tee tai hanki uusia työvaatteita ennen kuin on ihan pakko. Mutta arkivaatteissa onkin tilanne toinen, saan helposti juuri tietyn fiiliksen mukaiset vaatteet päälle. On tainnu näiden vuosien aikana olla muutama kerta kun on ollut sellainen fiilis, ettei ole mitään päälle 😀

 13. hannamaria kirjoitti:

  Hauska ja herättävä haaste! Mulla syntyi syksyllä aikamoinen kapselivaatekaappi joka on jatkunut täällä Suomessakin. Voisinpa ehkä tämän haasteen toteuttaa!

  hanna
  http://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

 14. Melissa L kirjoitti:

  Tää on kyllä niin kiva kun ne omat lempivaatteet tuo hyvää mieltä ja se näkuu sitten kauas. Kun koko vaatekaappi on täynnä lempivaatteita niin se on ihan parasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *