Hae
VillaNanna

Alusvaatteet kirpputorilta – kyllä vai ei?

Elämmekö edelleen sitä aikaa kun kirpparit olivat synkkiä paikkoja, joista ostettiin huonokuntoisia ja pahan hajuisia vaatteita, kengät olivat loppuun poljettuja ja alusvaatteet…Niin, ne alusvaatteet olivat venyneitä ja kamalassa kunnossa? Vai onko jotakin muuttunut? Tässä kulutushysteerisessä maailmassa? Voiko kirpparilta löytää mitään käyttökelpoista enää?
Näitä asioita mietin kun halusin asettaa itselleni uuden haasteen, halusin tutustua alusvaatteiden maailmaan, millaisena se ilmenee kirpputoreilla. Niin kuin tiedätte ihmiset myyvät kaikkea mahdollista ja tässä nopean muodin maailmassa myös vaatteet menevät todella nopeasti kiertoon. Useasti olenkin esitellyt täällä blogissani löytöjäni, myös kenkälöytöjä, käyttämättömiä kenkiä on kirpparit täynnä. Myös vähän käytettyjä ja on minulle kelvannut myös ilmaisosaston kengätkin. Ne voi aina huoltaa hyvin.

Laitoin tässä viikolla kyselyn eri somekanaviin mitä mieltä ihmiset ovat alusvaatteiden hankinnasta kirppareilta. En rajannut asiaa mitenkään, enkä puuttunut keskusteluun millään tavoin. Halusin nähdä miten ihmiset näkee kirpputorit sekä alusvaatteiden ostamisen sieltä.

*     *     *     *    *

Instagram

”En osta. Mulla menee raja siinä. Jotenkin koen liian intiimiksi. Tämä aihe varmasti jakaa mielipiteitä ja jokainen tavallaan, mut mun kierrätyspukeutumisen raja menee alusvaatteissa. Hyväkuntoisia, aluspaitamaisia trikootoppeja voin ostaa, mut en esim. rintsikoita.”
– Kototeko-blogi-

*   *

”En osta enkä myy kirpparilla alusvaatteita. Paitsi, jos on laput vielä kiinni. Pojalle olen kyllä ostanut kalsareita käytettynä, mutta niistä näki, ettei ole paljoa käytetty ja pesukoneen kautta (kuten kaikki tekstiilit) käyttöön.”
-Nellyssi87-

*   *

”En ole koskaan ajatellut asiaa, harvemmin tulee esimerkiksi meidän kirpparilla alusvaatteita vastaan. Voisin ostaa esimerkiksi rintaliivejä, jos niissä olisi selvästi laput vielä kiinni ja olisivat selvästi käyttämättömät.”
rosannaofmay-

*    *    *    *    *

Olen kierrellyt aktiivisesti kirppareita viitisen vuotta, se on pieni aika mutta tässä ajassa on tullut nähtyä ja koettua valtavasti mitä kirpparit oikeasti pitää sisällään. Mutta koko tänä aikana en ole edes harkinnut ostavani alusvaatteita kirppareilta, mutta nyt mielipide alkaa muuttua tässäkin kohtaa.
Niin paljon on käyttämättömiä vaatteita paketeissaan, pusseissaan ja lapuissaan myynnissä etten voi sivuuttaa tätä asiaa ollenkaan. Voisin hyvin hankkia vaikka koko alusvaatesetin kirpparilta, ihan siitä syystä, että kirpparit eivät enää nykyään tarkoita käytettyä, sen verran paljon on käyttämättömiä vaatteita ja kenkiä kirput täynnä.
Olen tosin alusvaateosastoa kiertänyt tällä hetkellä hyvin pienesti silmäillen mutta jo nyt huomaan, että voisin hyvin rakentaa koko asuni pelkästään kirpputorilta löydetyistä vaatteista. En siis enää nyrpistele nenääni kirppisalusvaatteille vaan etsin kunnes löydän hyvät ja kunnolliset alusvaatteet. Olen varma, että jatkan tätä projektia ja tulen kirjoittamaan aiheesta enemmänkin kun alan nähdä suuremmin tätä palettia.
Keskustelu on ollut todella vilkasta fb -ryhmässä ja mielipiteitä on tullut monenlaista, kaikki tosin pitkälti ajattelee, että kirppareilla olisi vain ja ainoastaan käytettyjä vaatteita. Tai jotenkin tuli sellainen olo, että vaikka kierrätys on tuttua monelle, niin silti kirppareita pidetään edelleen jotenkin sellaisina paikkoina, joissa myydään niitä vaatteita, jotka ovat jo parhaat päivänsä nähneet. 
Ajatellaan, että kaikenlaiset sairaudet leviää niistä, vaikka samat ongelmat on niissä uusissa vaatteissakin, joita sovitetaan ja tartutetaan uusiin kenkiin jalkasienet ja rintaliiveihin myös hiivat yms. Ei ne uudet vaatteet ole sen enempää turvassa kuin vanhatkaan.
*    *    *    *    *
FB:n tyyliryhmä

”En missään nimessä niinkuin en myös kenkiäkään. Jo omassa käytössä rintsikoissa venyy olkaimet ym. Ja alushousut on aina henkilökohtaisia. Eikä ne myöskään kestä ikuisuutta.”

*    *

”En osta, tulee jotenkin likainen olo niistä. Muistan kun nuorempana näin kirppiksellä Hilfigerin boxerit, meinasin ostaa ne silloiselle poikakaverille. Jäi ostamatta kun huomasin niissä rusehtavan raidan. Menin äkkiä pesemään käteni kirppiksen vessaan”

*   *

”En osta. Imetysliivit ostin Kierrätyskeskuksesta, mutta niissä oli laput jäljellä joten kuvittelisin niitten olevan käyttämättömät. Mut ei ne sit käytössä olleet hyvät kuitenkaan joten jäi mullakin kaapin perukoille pyörimään”

*   *

”Olen kommentoinut tämän aiemminkin, mutta mitä ihmettä rintojen ihossa on, että ihmisiä etoo käytettyjä rintsikoita ostaa?”

*    *    *    *    *


*    *    *    *    *
FB: ompeluryhmä

”Noup. Ei mun kokoa löydy (liivejä) ja housut ostan uutena tai teen (lue: matskut on mutta en saa aikaseksi tehdä).”

*   *

”En. En osta kirppiksiltä mitään vaatteita tai kenkiä.”

*   *

”En ostais. Jotkut asiat vaan on saatava ihan uutena”.

*    *    *    *    *

Koska minulle kierrättämisestä on tullut kunnia-asia, niin haluan löytää mahdollisimman paljon uusia tapoja kuluttaa eettisemmin. Sukkia ja alushousuja voin valmistaa itse ja rintsikkakurssille menen heti kun vain tulee tänne meidän lähelle joskus niin se antaa enemmän liikkumavaraa myös mutta on ollut mahtavaa kuitenkin huomata, että alusvaatteiden osto on mahdollista myös kirppareilta. 

Katson seuraavat asiat kun teen ostopäätöksen:

* Rintaliivit ovat uudet tai uuden veroiset
* Alushousut uudet
* Ei tahroja, ei reikiä alushameissa
* Paketeissa olevat sukat ja sukkahousut

Kuvissa vilahtaa myös vaalea alusmekko, joka on säästetty rakkaan ystäväni tädin jäämistöstä, näitä säästin todella monet, ovat olleet enemmän rekvisiittaa mitä käytössä. Tähän mekkoon lisäsin palan verhoa helmaan, jotta sain siitä käyttökelpoisamman. Minä kun tykkään noista ripsujutuista sen verran paljon, että tämä antaa kivaa volyymia tunikoilleni. Kuvissa näkyy myös kaksi korua, jotka olen itse tehnyt, sekä kahvikuppi, joka on Kierrätyskeskuksesta löytynyt sekin.

Mukavaa päivää kaikille!
-Melissa-

24 kommenttia

 1. Ansu/Tuuliannikantuvassa kirjoitti:

  Minulla on kirppiksellä pöytä viikon ja eilen siellä kierrellessä silmiini osui rintsikoita. En ole varma oliko ne uusia. En ole koskaan myynyt alusvaatteita. Mielestäni jokainen tekee niin kuin haluaa. Ostaja sitten päättää, että ostaako. Tällä hetkellä yritän vain olla ostamatta kaikkia ihania tavaroita, joita tulee vastaan. Tarkoituksena on todellakin siivota kotia. Mukavaa viikonloppua sinulle!

 2. Peggy kirjoitti:

  En ole koskaan edes miettinyt asiaa, koska en meinaa löytää omaa kokoa edes kaupasta, oli rintaliivit tai yökkäri…… Jos joku ihana yökkäri löytyisi, mikä ettei. Lastenkenkiä en osta, se taitaa olla minulle ainoa noup. Ihanaa joulun odotusta!

 3. Sesse kirjoitti:

  Minä olen ollut aiemmin Kierrätyskeskuksessa ja kirpputorilla töissä ja olen kyllä ostanut sieltä siistejä alusvaatteitakin, olivat sitten uusia tai käytettyjä…ehkä se on noloa jonkun mielestä… Siltä ajalta on vieläkin alusvaatteita, joten nyt olen pärjännyt melkein entisillä. 🙂

 4. Sinikka kirjoitti:

  Ostin vasta yhdet sporttiliivit, koska olivat omaa kokoa ja satuin tarvimaan. Olivat uudehkot ja selkeästi napakat vielä. Pesukoneen kautta käyttöön. Muuten haluan ostaa rintsikat ihan kaupasta, koska haluan löytää just hyvän koon. Isorintaisena sillä on tosi paljon merkitystä. Hyvä aihe!

 5. lilli kirjoitti:

  Hirveästi ei ole tullut alusvaatteita vastaan, mutta ostan ne silti mieluummin kaupasta kuin kirpparilta. Mielenkiintoisia pointteja tosin postauksessasi!

 6. Elanor42 kirjoitti:

  Itse olen myynyt huutiksessa kasan rinraliivejä ja joitakin alushousuja mukaan. Olivat vähän harvinaisempaa kokoa ja suurin osa 50-100€ uutena hintaluokassa ja vähän käytettyjä. Eli ranskalaisia yms. merkkikamoja. Kun ostaja tuli hakemaan, niin tyrkkäsin läjän enemmän käytettyjä ja sanoin, että ota siitä, mitkä kelpas ja heitä loput pois. Suurin osa kelpas.
  En näes koskaan tyttärien jälkeen rinnoista pienentynyt takaisin, vaikka rintojen alta mitta olikin sama. Itse olen saanut puolitutulta samalla menttaliteetilla rintsikoita ja ostanut käyttämättömiä jostain nettikirpparilta, jos on sattunut omaa kokoa löytymään. Kun on jopa kaupoista vaikea löytää kokoani välillä (70F, joskus menee 75E), jos ei halua tosiaan maksaa hirmuisia summia.

 7. enkulin käsityöt kirjoitti:

  Itse en myy alusvaatteita kirpparilla. Joskus ihmettelen, että myyntiin viedään värjäytyneitä ja spiraliolkaimisia rintsikoita. Kuuluisivat nimittäin kaatopaikalle

 8. Melissa L kirjoitti:

  Vähän sama juttu, että pitää rajoittaa ihanien tavaroiden ostoa 🙂

 9. Melissa L kirjoitti:

  Mulla on myös vaikea löytää rintaliivejä itselleni, siksi meinaan mennä rintaliivikurssille heti kun se ilmestyy tänne meille päin. Tai jos ei muuta niin käyn nettikurssin. Itse tekemällä kun saa parhaat.

 10. Melissa L kirjoitti:

  Kierrätyskeskuksessa on ollut paljon hyväkuntoisia alusvaatteita ja Fidassa olen nähnyt valtavasti ihan käyttämättömiä, vielä omissa laatikoissaan ja lapuissaan olevia liivejä.

 11. Melissa L kirjoitti:

  Totta, että isorintaisena se sopivuus on todella tärkeää ja kun isoja kokoja on muutoinkin hankala löytää, tulee käytettyä ihan loppuun isot koot. Tosi paljon tosin Kierrätyskeskuksessa oli isoja kokoja kun ostin nuo yhdet.

 12. Melissa L kirjoitti:

  Kiitos 🙂

 13. Melissa L kirjoitti:

  Hienoa, että olet laittanut kiertoon kun itse et enää tarvitse 🙂

 14. Melissa L kirjoitti:

  Se onkin käsittämätöntä miksi ihmiset myy käyttökelvotonta tavaraa. Tosin, tekstiilijätettä ei saa enää viedä kaatopaikalle vaan ne viedään oikeaan kierrätyslootaan. Jos sellaista ei ole niin sitten sekajätteeseen, joka menee polttoon.

 15. Anonyymi kirjoitti:

  Olen joskus ostanut rintsikoita , ja bikinien osia 🙂 Todella siistejä, lähes käyttömättömiä! Kiva postaus!

  -Vilma Vaakanainen

  http://www.so-up.fi/byvilma

 16. Melissa L kirjoitti:

  Kiitos 🙂

 17. hannamaria kirjoitti:

  Nämä menee kyllä sellaiseen kategoriaan, jonka ostan ihan uutena kaupasta.

  hanna
  http://www.hannamariav.com

 18. Jani / Kaikki Paketissa kirjoitti:

  Mielenkiintoista lukea ihmisten vastauksia. Minä en voisi kuvitellakaan, että ostaisin kirpparilta alkkarit 😀 Jotenkin ne on niin intiimit, että alusvaatteet haluaa ostaa uutena.

 19. Krissu H kirjoitti:

  Tosi mielenkiintoinen postaus! 🙂 Kannatan kierrättämistä ja kirppareilta on monenlaista tullut ostettua, mutta täytyy myöntää, että alusvaatteita en ole koskaan kirppareilla vilkaissutkaan.

 20. Melissa L kirjoitti:

  Tää jakaa tosiaan mielipiteitä.

 21. Melissa L kirjoitti:

  Joo, tää on semmoinen asia mikä tosiaan jakaa ihmisiä.

 22. Melissa L kirjoitti:

  En itsekkään aikaisemmin, nyt kun ne uudet rintaliivit on ostettu kirpputorilta niin uusi ovi on avattu.

 23. Tuuli - Lumo Lifestyle kirjoitti:

  Alusvaatteita en ostaisi; liivejä pitää päästä kokeilemaan rauhassa. Se ei yleensä kirppareilla ole mahdollista ja alushousut -no ne haluan uutena

 24. Melissa L kirjoitti:

  Varmaan riippuu niin paikoista, missä käy. Monessa Kierrätyskeskuksessa on ihanat sovitustilat ja rauhallinen ilmapiiri, toisin kuin vaateliikkeissä missä on pitkät jonot ja pitää nopeasti testata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *