Hae
VillaNanna

Kazimierzin kadut

Kazimierzin kadut

Kazimierzin kadut kertovat surullista tarinaa menneestä sulassa sovussa nykyisyyden kanssa. Kazimierzin kadut kuhisee elämää jälleen.

Kazimierzin kadut

Muutama postaus sitten kerroin minun ja poikani matkasta Auschwitziin ja tuo museo on useasti muutoinkin keskustelun aiheena varsinkin somessa. Sinne pitää jokaisen aina päästä käymään. Mutta sitten toinen puoli asiasta jää kokonaan huomioitta, vain se kurjuus, tragedia ja syvä trauma koskettaa ihmisiä. Unohdetaan kokonaan se, että miten juutalaiset elää nyt Krakovassa, miten seurakunta kasvaa ja millaista toimintaa siellä nykyään on.

On totta, että Kazimierzista tuhottiin kokonaisia sukuja ja sitä entistä Kazimierzia me ei enää takaisin saada, vaikka miten sitä yritetään. Jotka siellä eli on nyt poissa, heidän tarina kuiskitaan talojen seinillä. Kazimierzissa on silti erikoinen tunnelma, entisten asukkaiden asuminen siellä tuntuu, sitä voi käsin kosketella. Laita korva kiinni rakennuksen seinään ja voit kuulla seinien sisältä kuuluvia tarinoita menneiltä ajoilta.

NykyKazimierz on tuulahdus mennyttä ja nykyisyyttä, siellä on ripaus TelAvivia ja Jerusalemia. Kazimierzin kadut sykkii kuin sydän ja on ihana nähdä miten aluetta kehitetään koko ajan. Valitettavasti pari surullista uutista saatiin, kaksi meidän suosikki ravintolaa on sulkeneet ovensa: Miedova sekä Cafe Mlynek.

*****

Tunnistatko tämän paikan?Tämä kohta on kuuluisa, mutta mistä?

Kazimierzin kadut

JCC

Jewish Community Center avattiin 2008 ja löytyy Kazimierzista, Miodowa 24. Heidän toimintaan kuuluu yhteisöllisyys, he järjestävät sappatti illallisia, he restauroi ja huoltaa kaikkia käytöstä poistettuja synagogia, löytyy juutalainen koulu alueelta, museoita ja ravintoloita. Seurakuntalaisten määrä kasvaa koko ajan ja seurakunta toimii hyvin aktiivisesti. Yhteisö pyrkii kehittämään puolalaisten ja juutalaisten suhteita ja vuoropuheluun muslimiväestön kanssa, joka koki natsivallan alla saman kohtalon kuin juutalaisetkin. Seurakunnan blogista voi lukea kaikenlaisia juttuja eri tapahtumista ja vierailuista.

We cannot change the number of Jews murdered by the Nazis during the Holocaust. We can however affect the number of Jews lost to the Jewish World due to the Holocaust. And that, in essence, is our mission at JCC Krakow.

— Jonathan Ornstein, Executive Director, JCC Krakow

Juutalainen yhteisö järjestää myös Ride for the living -ajot joka vuosi ja nuo ajot on minun suuri haaveeni. Haluan osallistua niihin vielä kun minussa virtaa on. Nämä ajot alkaa Birkenausta ja ajetaan polkupyörillä KRkaovan juutalaiseen seurakuntaan asti. Nyt fyssari hoitaa jalkaani siihen kuntoon, että voin osallistua mahdollisimman pian tähän tapahtumaan.

Juutalaisen seurakunnan karismaattinen rabbi Avi Baumol on saanut paljon aikaan seurakunnassa yhdessä Jonathan Orsteinen kanssa. Jonathania en ole koskaan tavannut mutta Avin olen. Hänen läsnäolonsa on jotakin todella maagista. Hänen hyvin rauhallinen äänensä saa minunkin kuohuvan veren täysin tyyneksi. Seurakunnan tulevaisuus tuntuu olevan vakaalla pohjalla ja on ihanaa olla tervetullut yhteisön tiloihin.

Kazimierzin kadut

*****

Kesäkuussa Kazimierzissa vietetään juutalaisen kulttuurin festivaalia ja se, jos mikä on hieno tapa tutustua juutalaiseen kulttuuriin. Festivaaleilla on musiikkia, ruokaa, luentoja. Vaikka ja mitä mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Jos tällöin matkustaa Kazimierziin, kannattaa varautua hyvissä ajoin majoituksiin sekä ruokailuihin. Kazimierz on silloin täynnä ihmisiä.

Ravintolat alueella on monipuolisia ja kaikki juutalaisen kulttuurin ruokaravintolat eivät ole kosheria, vaikka tarjoilevatkin perinteistä ruokakulttuuria.

Kazimierzin kosher ravintolat

 • Zellig´s place, 6 Kupa
 • Catering Bernholtz, 44 Miodowa
 • Restaurant in hotel Holiday Inn, 4 Wielopole Street ( Hotelli ei ole kosher, mutta ravintolassa tarjoillaan tilauksesta kosher ruokaa)
 • Kosher Delight,  Św. Stanisława 10
 • Kosher Store, 29 Dietla Street. (ruokakauppa)

Perinteisiä ruokaravintoloita

 • Hamsa, Szeroka 2
 • Klezmer – Hois, Szeroka 6
 • Ariel, Szeroka 18
 • Unce upon a time in Kazimierz, Szeroka 1
 • Sara, Meisels 17 (Upea kattoterassi)
 • Cheder, Jozefa 36
 • Ester, Szeroka 20

Näiden lisäksi todella monet ravintolat tarjoilee myös perinteisiä juutalaisia ruokia, aina siis kannattaa käydä läpi jokaisen ravintolan menuu, sillä silmällä. Toki ravintolat, jotka ovat erikoistuneet juuri juttalaiseen kulttuuriin tarjoilevat laajemman menuun.

Useasti monissa ravintoloissa sekä synagogissa on myös Klezmer -musiikki esityksiä. Klezmer kuuluu jiddish -kulttuuriin ja on aivan ihanaa musiikkia. Itse tykkään kovasti klezmeristä. Ja kesäisin Szeroka kadun täyttää klezmer.

*****

Kazimierzista löytyy kultuurikeskuksen lisäksi monen monta museoitua synagogaa, joissa voi käydä tutustumassa juutalaiseen kulttuuriin, on myös ihana juutalainen museo, Calician juutalainen museo. Suosittelen käymään tuolla, jos alueelle menette kiertämään. Ja hei, älkää hankkiko mitään opastettua kierrosta alueelle, opitte enemmän kun menette kiertelemään ja menette ovista sisään, juttelette paikallisten kanssa.

Alueen synagogat:

 1. The Old Synagogue
 2. Wolf Popper Synagogue
 3. Remah Synagogue
 4. High Synagogue
 5. Izaak Synagogue
 6. Temple Synagogue
 7. Kupa Synagogue

The old Synagogue toimii nykyään juutalaisen historian museona. Tällä kertaa emme ehtineet yhteenkään synagogaan. Mutta ensi kerralla sitten ja ensi kerralla vierailen jälleen seurakunnassa myös.

Kazimierzin kadut

Ihanaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

18 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Taisin juuri näihin maisemiin liittyvää dokumenttia tässä vastoittain katsoa.

 2. Mira Rinne | Voimaannuttajana matkallasi osoitteessa www.fashionpoetry.store kirjoitti:

  Kerrassaan merkityksellinen blogiartikkeli jälleen kerran, kiitos tästä <3 Tunnelma välittyi Sun tekstistä niin hyvin ja kuvat sinetöivät sen vaikutelman.

 3. riitta reissaa kirjoitti:

  Krakova on lempikaupunkini. Olet kirjoittanut sieltä monta hyvää postausta paikallishenkeä kunnioittaen.

 4. Minna M / Kiljustenblogi kirjoitti:

  Ennen tämän postauksen lukemista en ollut ajatellut, että haluaisin joskus matkustaa Krakovaan. Tuli myös mieleen, että olisi syytä lukea myös lisää historiasta. Ettei se unohtuisi.

  • villananna kirjoitti:

   Krakova on upea ja monipuolinen kaupunki, varsinkin kesällä siellä on vaikka ja mitä aktiviteettia.

 5. Arja / Elämänmakuisia matkoja kirjoitti:

  Kiitos mielenkiintoisesta jutusta, ihan uusia asioita ja kulmia, mukava kuulla.

 6. Eveliina / Reissukuume kirjoitti:

  Huh, miten kattava ja mielenkiintoinen postaus – kiitos! 🙂 Komppaan Minnaa; ennen tätä blogitekstiä en tiennyt haluavani joskus matkustaa Krakovaan!

  • villananna kirjoitti:

   Krakovaan kannattaa matkustaa, se on ihanan romanttinen kaupunki.

 7. Merja / Merjan matkassa kirjoitti:

  Kun luin postauksen otsikon, mietin mistä maasta tämä kertoo. Aika pian selvisi että ollaan Puolassa 🙂 Varsovassa olen käynyt yli 20 vuotta sitten mutta Krakova on vielä näkemättä. Tänä kesänä se olisi ollut hyvä vaihtoehto, mutta koronan takia jää käymättä. Toivottavasti joskus tulisi mahdollisuus matkustaa noihin maisemiin.

  • villananna kirjoitti:

   Joo, tää on pitkä postaussarja ja siksi kaikki ei ole ihan mainittu, joka postauksessa 🙂 Krakova on kaunis ja romanttinen kaupunki.

 8. Annukka | HappyAnnukka kirjoitti:

  Se on totta, että jos jollain paikalla on jokin merkittävä historiallinen tapahtuma, niin monen ajatus tai mielenkiinto keskittyy vaan siihen. ”Unohdetaan” nykyhetki, vaikka molempien peilaaminen antaisi varmasti enemmän syvyyttä kummallekin, nykyhetkelle ja historialle.

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä, on hyvä, että historia muistetaan ja siitä opitaan. Silti olisi hyvä, että paikka ei muuttuisi Puolan Disney Worldiksi, mitä se alkaa pikku hiljaa jo olla.

 9. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin kirjoitti:

  Muutama vuosi sitten meidän oli tarkoitus lähteä käymään Krakovassa, mutta pandemia sitten perui tuon reissun. Kazimierzissa olisimme majoittuneet ja majapaikkakin oli itse asiassa jo varattuna.

  • villananna kirjoitti:

   Kazimierz on ihana paikka ja siellä on paljon nähtävää. Toki alue on nykyään tosi hip ja se näkyy. Ihmisiä on paljon, enemmän mitä vanhassa kaupungissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *