Hae
VillaNanna

Käsityöaktivismi nuorisotoiminnassa

Käsityöaktivismi nuorisotoiminnassa

Käsityöaktivismi, mitä se on ja mihin sillä pyritään? 

 • Lyhyesti: Käsityöaktivismilla pyritään ottamaan kantaa maailmalla vallassa oleviin asioihin, sekä vaikuttamaan oman elinpiirin arvoihin kädentaitojen kautta.

Tämän tyyppinen asioiden käsittely näkyy tällä hetkellä vahvasti arjessani. Nuoret esimerkiksi osallistuvat vuoropuheluun sekä prosessoivat maailman tapahtumia käsiensä kautta. Tämän tyyppinen toiminta tulee olemaan  tärkeässä asemassa työssäni. Mielestäni tässä ollaan nuorisotyön ytimessä.

Käsityöaktivismi nuorisotoiminnassa

Käsityöaktivismia voidaan tehdä monella tavalla, kuten esimerkiksi osallistumalla tekemään suoraan  aiheeseen liittyvää projektia, tai vaikkapa työstämällä käsitöitä painottamalla niissä tiettyjä värejä, joilla ilmaisee kantansa johonkin asiaan. Työskentelyn aikana nuoret puhuvat tunteistaan, kuten ahdistuksestaan, eli asioista, jotka sillä hetkellä kaihertavat mieltä.

Kädentaitojen tarpeellisuuteen on herättävä, sillä käsityöt ei ole pelkkä väline hienomotoristen toimintojen parantamiseksi tai jumppaa aivoille. Käsitöiden kautta voimme vaikuttaa ympäristöömme. Se on turvallista yhteiskunnallista osallistumista, jota kukin voi harjoittaa parhaaksi katsomallaan tavalla. On tärkeää, että nuoret pääsevät käsittelemään asioita monin eri tavoin. Tarjoamalla monipuolisia mahdollisuuksia edistetään yhdenvertaisuutta. Tarjoamalla nuorille vain yhdenlaista toimintaa syyllistytään tasapäistämiseen yhdenvertaisuuden kustannuksella.

Käsityöaktivismi on yhdenlainen tapa ilmaista mielipiteensä vaikkapa poliittisiin asioihin liittyen. Monet sellaiset, jotka eivät syystä tai toisesta saa ääntään kuuluviin, löytävät äänensä käsityöaktivismin kautta. Hyvänä esimerkkinä käy (vähän yleistäen) juuri lapset. Käsitöillä on aina tehty politiikkaa ja pyritty vaikuttamaan asioihin. On surullista, että käsitöitä ei enää arvosteta niin paljon, eikä sen vaikutusta ympäristöön tunnisteta. Kädentaidot ovat aina se ensimmäinen asia, josta lähdetään supistamaan, kun kuvitellaan, että käsityöt alana ja harrastuksena on vain jämälankojen nypläystä. Välillä tuntuukin siltä, että halutaan poistaa yksi tärkeä työkalu, jolla lapset ja nuoret saavat ääntään kuuluviin, ja joka tuo heidät ja heidän mielipiteensä esiin.

Käsityöaktivismi nuorisotoiminnassa

Miten aktivismi esiintyy sosiaalisessa mediassa?

Käsityöaktivismin esiintulo on tällä hetkellä helpompaa kuin ennen ja siihen hyvänä apuna on sosiaalinen media. Erinäiset ryhmät ja kuvapankit ovat tarjonneet mahdollisuuden saada ääntään kuuluviin ja näin myös tuoda tätä yhteiskunnallista osallistumista paremmin esille.

Maailma muuttuu, mutta tiettyjen asioiden tarpeellisuus korostuu muuttuvassa maailmassa. Käsityöt ovat aina olleet terveyttä edistävää toimintaa sekä myös aktivismia. Kun avaa silmänsä näkemään, niin huomaa, että nämä asiat ovat hyvin esillä ja ympärillämme. Pidetään siis kiinni niistä työkaluista, joilla nuoret voivat käsitellä asioita. Kehotankin siis meitä kaikkia tukemaan monimuotoista ja yhdenvertaista nuoristyötä.

Käsityöaktivismi nuorisotoiminnassa

Rakkaudella -Melissa 

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

14 kommenttia

 1. Anne N kirjoitti:

  Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Mä olen aina pitänyt käsityötä arvossa, mutta tässä tuli mullekin uutta näkökulmaa asiaan. Kiitos! 🙂

 2. Nadine kirjoitti:

  Hyvin avartava kirjoitus, kiitos! Moni asia ei aikaisemmin tullut edes mieleen.

 3. petra kirjoitti:

  Käsityöaktivismi on mulle ihan uusi termi! Mahtavaa että saat tehdä arvokasta työtä nuorten parissa ✨ Itse odotan aina innolla mitä käsitöitä meidän ekaluokkalainen tuo koulusta kotiin ja toivon, että käsitöitä opetetaan peruskoulussa tulevaisuudessakin. ?

 4. Jonna kirjoitti:

  En olekkaan ikinä ajatellut tätä, mutta taidan tehdä käsitöissäni käsityöaktivismia! Kun olen tehnyt esim pride töitä mistä lähtee lahjoitus tai rasisminvastaisia töitä mistä lähtee kanssa lahjoitus. Ihanaa saada nimi toiminnalle =D

 5. riitta reissaa kirjoitti:

  Kiinnostavaa! Millaisiin tapauksiin käsityöaktivismilla on vaikutettu? Tuli myös mieleen käsityöala politikoinnin uhrina, kun matkailijat eivät uskalla ostaa paikallisia käsitöitä pelätessään sortuvansa kulttuuriseen omimiseen.

 6. Marjut kirjoitti:

  On kyllä erittäin harmillista, että käsityöt eivät saa tarpeeksi ansaitsemaansa arvostusta. Itse arvostan käsityötä ja käsityöt on myös itselleni tärkeä tapa rentoutua sekä käsitellä asioita.

  • villananna kirjoitti:

   Olen samaa mieltä, että on käsittämätöntä miten vähän enää ymmärretään käsitöiden terveydelliset vaikutukset sekä osallisuus.

 7. Jasmin kirjoitti:

  Käsitöiden teko on vähentynyt huimasti koko maassa, eikä ne tunnu saavan arvostustakaan. Marketplacella kun on myynnissä käsitöitä, kommentit on luokkaa ”mikä tässä niinkun maksaa” ”mistä tuo kallis hinta koostuu”

  Itse värittelen värityskirjaa kun kaipaan rauhoittumista ?

  • villananna kirjoitti:

   Olemme tottuneet monien vuosien aikana erittäin laaduttomiin halpoihin kertakäyttö vaatteisiin, ettei enää ymmärretä mikä oikeasti vaatteessa maksaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.