Hanukka meni jo
Hanukka meni jo, sitä vietettiin tänä vuonna 28.11-6.12 ja meidän hanukan viettoon kuuluu Frunttan järjestämä latkes-juhla Helsingin JC:ssä. Tänä vuonna tosin järjestettiin Hanukka-markkinat, jotka olivat ihan ensimmäiset, jotka järjestettiin. Markkinoihin kuuluu myös latkes, tottakai. Oli niin mahtavaa pitkästä aikaa päästä jälleen latkes -pinon eteen nauttimaan.
Hanukka meni jo
Tänä vuonna tosin päätin valmistaa itse latkeseja ja reseptiä pyydeltiin sen verran paljon, että nyt vihdoin sen sain aikaan rustailla ylös. Tai oikeammin teimme yhdessä näitä. Täytyy myös kertoa, että latkesit ovat sellaista herkkua minulle, että voisin elää niillä. Jos vain olisin tarpeeksi ahkera ja jaksaisin kokkailla päivittäin uusia. Nämä herkut kun kannattaa syödä heti, kun ne saa paistettua.
Tarvikkeet:
- 4 isohkoa Rosamunda-perunaa
- puolikas sipuli
- 1 muna
- 1 rkl matzo-jauhoa
- 1 tl vuorisuolaa
- 1 ml jauhettua mustapippuria
- 2,5 dl rypsiöljyä
Omenahilloa ja ranskankermaa lisukkeeksi
Tee näin:
- Kuori (jos et pidä kuorista) ja raasta perunat, kuori ja hienonna sipuli
- purista keittiöpyyhkeellä (juustokangas, jos löytyy) perunasipuliseoksen neste astiaan, erottele perunan tärkkelys ja kaada neste pois.
- Lisää perunasipuliseokseen muna, matzo-jauho, vuorisuola, mustapippuri sekä perunan tärkkelys ja sekoita käsin.
- Kuumenna öljy uppopaistamiseen soveltuvassa astiassa siten, että vajaan sentin paksuiset latkesit voi paistaa siinä. Öljyn määrä siis tarkentuu paistoastian mukaan. 6-portaisella sähköhellalla sopiva kuumuus löytyi 4-tasolla, jota voi tarpeen vaatiessa laskea 3-tasolle.
- Tee vajaan sentin paksuisia ja noin kämmenen kokoisia lättyjä ja uppopaista öljyssä molemmin puolin, kunnes kauniin kullanruskeita.
- Anna ylimääräisen öljyn valua ritilän päällä.
- Tarjoile ranskankerman ja omenahillon kera.
Mitä latkesit ovat?
Latkesit ovat lyhyesti perunalettuja, jotka on uppopaistettu. Niiden juuret ovat vanhassa, 1300-luvulta asti periytyneestä italianjuutalaisesta tavasta paistaa pannukakkuja hanukan kunniaksi. Alunperin ne valmistettiin ricotta-tuorejuustosta uppopaistamalla. Latkeseja voi toki valmistaa monella tavalla, mutta näissä latkeseissa ainoa maitotuote on lisukkeena tarjoiltava ranskankerma. Yllättäen latkesien pointti ei olekaan perunassa, vaan öljyssä. Öljy nimittäin symboloi makkabilaiskapinan jälkeen seurannutta Jerusalemin temppelin uudelleenvihkimiseen liittyvää ihmettä, jossa kertomuksen mukaan yhdelle yölle varattu öljy kesti kokonaiset kahdeksan yötä.
Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!
Seuraa minua:
Mistä ostat matzoa? Mä oon ite käyttänyt korppujauhoa sen sijasta. Nää on kyllä niin hyviä että.
Kampin K-Supermarketista saa. Helsingistä siis. Mutta sitten on myös nettikauppoja, jotka toimii Suomessa.
http://www.iansmart.fi/ sekä https://www.facebook.com/ZaafranCo
enpä ole ennen kuullut näistä herkuista 🙂
Kannattaa testata joskus. Niin hyviä.
ennen kuulematon herkku. Varmasti hyvää ?
Latkesit on herkkua. Itse en mitään muuta söisi.
Oho ihan uusi tuttavuus, mutta perunapiirakoilla herkuttelevana nämä kyllä kuulostaa herkullisilta! Kiitos reseptistä ?
Onnea uudelle vuodelle!
http://www.sangynalla.fi
Nämä on herkullisia, ei muuta kuin testaamaan 😀
Oi nuo ovat varmaan ihan törkeän hyviä! 🙂
Ne on 🙂
En ollut ennen latkeseista kuullutkaan! Näyttää mielenkiintoisille, voisin kokeilla.
Nämä on niin hyviä 🙂 Itse en mitään muuta söisi.
Mistä tuota jauhoa ja millä voi korvata? Miten liemestä eroitellaan tärkkelys?
Jauhon voi korvata esimerkiksi korppujauholla. Tärkkelys erotetaan helposti vaikka niin, että liemi kaadetaan keittiöpyyhkeen läpi (tai harson) ja tärkkelys jää pyyhkeeseen. Tärkkelystä tosin ei ole pakko käyttää. Itse tykkään kun se on tuossa mukana.
Tällaisia on syöty paljon lapsuudessa. Niiden nimeksi oli meillä draniki 😀. Me paistettiin ne ihan pannussa tosin. Tulee hieman kuivempi, mutta se ei haittaa.
Nää on mun lemppareita, voisi syödä niitä joka päivä.