Hae
VillaNanna

Vaatevallankumous – Verhosta tehty hame ja ilmaisosasto

Kuva: kaboompics

Taas on aika vaatevallankumoukselle. Kuinka moni täältä aikoo osallistua? Itse en tänä vuonna ole ehtinyt juuri mukaan tai yli päänsä ehtinyt seurata mitä asian tiimoilta on uutta tullut. ainoa on Adidaksen muovijätteestä tehty kenkämallisto, jota olen seurannut. Enkä sitäkään kovin tarkasti. Tämän vuoden aikana en ole myöskään oikein kiinnittänyt huomiota yhtään mihinkään mikä liittyy vaatteisiin. Toki olen vähentänyt uusien vaatteiden ja kankaiden ostamista entisestäni mutta keräilijänä edelleen hankin sellaista mitä minulla ei vielä ole, enkä ole potenut siitä huonoa omaatuntoa. 

Tänä vuonna suunnittelen tutustuvani materiaaleihin vielä lisää ja pyrin hankkimaan materiaalia, joka on ekologisempaa mitä lyckraa sun muuta sisältävät materiaalit. Eli pyrin etsimään luonnonmateriaaleja. Tarkoitus on myös laittaa enemmän vaatteita kiertoon Hope-yhdistykselle ja tietenkin keskittyä tuohon lumppis-projektiin. 
Viime vuonna osallistuin vaatevallankumoukseen kirjoittamalla ”Love storyn” ja kertomalla muutaman vaatteeni tarinan. Tämän kirjoituksen voi käydä lukemassa täältä. Tänä vuonna olisi tarkoitus pukea joka päivä vaatteet, jotka on ostettu kirppiksiltä tai sitten tehty vanhoista vaatteista. Muulla tavoin en kykene osallistumaan haasteeseen. Mutta jotenkin on aina pakko.
Jos et ole koskaan ennen kuulutkaan mikä on vaatevallankumous tai et vain tiedä mikä se on tai sinua kiinnostaa osallistua, olla mukana niin klikkaa itsesi tänne tai käy lukemassa kestävänkehityksen Huili-lehteä. (ei päivity enää). Jos et ole jo mukana, niin tutustu edes aiheeseen. Osallistu niin kuin itse kykenet. Tiedä mikä on vaatevallankumous!
*    *    *    *    *
Vaatteen tarina
Tämän vuoden tarinani kertoo ihan vain siitä, mitä kaikkea ihanaa Kierrätyskeskuksen ilmaisosasto voi sisältää. Mitä kaikkea ihanaa niistä saattaa voida tehdä ja miten se on ihan kaikille avoin paikka. Jokaisessa Kierrätyskeskuksessa täällä Pääkaupunkiseudulla on oma ilmaisosasto, jossa on ihan kaikkea mahdollista mitä maa päällään voi kantaa. Laatukin vaihtelee todella paljon mutta erilaisia ihania löytöjä tekee lähes joka kerta kun siellä käy. Yhdistän tässä siis löydöt sekä lumppis-projektin. Toistaiseksi kuvat ovat edelleen tasokuvia mutta varmasti kesällä saatte nähdä nämä myös päälläni. 
Minulla on kaksi tarinaa, lähes samanlaista mutta kuitenkin erilaista. Molemmat tarinat ovat erilaisia mutta silti samanlaisia, tarinat sijoittuvat eri aikaan mutta samalle paikalle. Nämä vaatteet kuvastavat hyvin tunnetilojani, jotka sillä hetkellä vallitsee ja miten kohtaan vaatteen kotona myöhemmin. 
Mikään kerta ei ole samanlainen kun lähdemme kiertämään kirpputoreja tai edes kun käydään yhdessä Kierrätyskeskuksessa. Tunnelma ja fiilis on aina, joka kerta erilainen.
*    *    *    *    *
1. Verhosta hame ja suloinen toppi
Lumppulaatikon perukoilta löytyi verho, jonka olen aikanaan napannut ilmaisosastolta, jo silloin näin, että verhosta tulee joko hame tai mekko minulle. Kun aloin sitä käännellä ja väännellä niin oli aika selvää, että verho on hame, ihana ilmava hame. Kun tuolloin käytiin Nihtisillassa, oli oloni nuhjuinen, ärsyyntynyt ja olin todella kettuuntunut kaikkeen, sairauteni temppuili ja tuntui kuin olisin ollut 100 vuotias mummeli. Tällä reissulla kuitenkin nuorruin sen 50 vuotta ja ilmaisosastolta lähti muutama ihana juttu mukaan, kuten kuvan verho sekä myös toppi, joka näkyy kuvassa. Toppi on löysä ja pitkä, kahta erilaista materiaalia, joka tekee siitä yleellisen tuntuisen. Tarkoitus olisi testata miten nämä kaksi sopii yhteen. Toivon ainakin, että sopivat niin hyvin, että voin niitä hyvin käyttää yhdessä. 
Kuvissa olevat kengät ostin vuonna 2011 Krakovasta. Siellä oli silloin iso hitti tuollaiset muovikengät ja niitä oli paljon joka puolella. Minulla kun on tapana ostaa aina ne yhdet kengät kun ollaan matkoilla. Ei aina mutta useimmiten. Nämä kengät ovat minulle hyvin tärkeät, kuten kaikki ne vaatteet ja kengät mitä olen Krakovasta ostanut. 
Tällä hetkellä fiilikseni on tästä asusta se, että se saattaa olla tämän kesän suosikki asuni mutta aina voi homma muuttua kun vaatteen laittaa päälleen, se ei välttämättä sitten olekkaan päällä sellainen mitä kuvittelli sen olevan. 
*    *    *    *    *

2. neulottu pusero ja hame tilkusta
Vuosi sitten olin siinä pisteessä, että en tuolta ilmaisosastolta oikein mitään itselleni napannut. Tuntui jotenkin ihan turhalta hommalta. Materiaalia oli kotona valtavasti ja jotenkin mikään vaate ei innostanut minua. Mutta sitten käteen osui aivan ihana kerman vaalea, ehkä enemmänkin beige pitsi neule. aivan ihana. Parasta tässä paidassa oli se, että se on selkeästi käsin itse neulottu, vähän kasari tyyliä mutta innostuin siitä todella paljon. 
Paita on pyörinyt kaapissani, olen sen monta kertaa ottanut sieltä pois ja laittanut Hope kassiin ja taas kaivanut sen sieltä kaappiini. Jostain syystä olen sitä pyörittänyt todella monta kertaa näin, kuten nyt tämän meidän kevätsiivouksen aikana. Se on jo toista kertaa otettu Hope kassista pois ja nyt kun vääntelin ja kääntelin sitä eri alaosien kanssa, olen päättänyt, että paita jää tänne. Paita kuitenkin antaa minulle aika voimakkaita tuntemuksia ja se on aika helppo yhdistää lähes mihin tahansa alaosaan. Tähän kuvaan valitsin kuitenkin paidan kaveriksi jämä tilkusta väsätyn hameen. Tässä kankaassa on nyt zero waste tyylillä hoidettu leikkuujäte hyötykäyttöön, hameesta ei siis jäänyt yhtään mitään ylimääräistä kangasta vaan kaikki käytettiin. Toki saumuri leikkasi hiukan mutta siis mitään ei jäänyt. Mahtavaa.
Mitä pidätte valinnoistani?
Myös leikkuujätteestä tehty hame on lähes samalla ohjeella tehty, helmaan vain lisätty yksi typytetty kaitale enemmän.

Ilmaisosastolta on myös sisustuslehti sekä kahvikuppi ja asetti.

17 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itse en valitettavasti osaa vaatteita tehdä – tai no voisi niitä kädentaitoja löytyä jos sitä lähtisi harjoittamaan – mutta olen pyrkinyt viime aikoina kääntymään enemmän siihen, että hankkisin niin omat kuin pienokaisenkin vaatteet käytettynä uusien sijasta ja kierrätän myös sitten meidän vanhoja vaatteitamme 🙂

 2. Melissa L kirjoitti:

  Ei tarvitse missään nimessä osata tehdä itse vaatteita. Minusta on hienoa, että jokainen edes pysähtyy miettimään oman ostoksensa alkuperää ja myös pitää kirpputoreja varteenotettavana vahtoehtona. Minusta on hienoa, että sinäkin otat kantaa asiaan omalla tavallasi 🙂

 3. Craft Candidate - Kahden talon väkeä kirjoitti:

  Kiva hame! Pitäisi nyt muistaa tuo vaatevallankumous, katsotaan, kerkeänkö osallistua!

 4. tuulanneli kirjoitti:

  Todella upeasti olet toteuttanut. Olen itse ommellut todella paljon nuoruudessani tai siis oikeastaan silloin oli pakko tehdä vaatteensa itse. Siihen aikaan ei ollut vielä halpavaateketjuja. Jos halusit jotain uutta, niin ompelukone esille!

  Täytyypä tutustua tuohon vaatevallankumoukseen!

 5. Teresa kirjoitti:

  Oij rakastan kirppareita! Ainakin puolet vaatteistani on Fidalta hankittu �� en osaa ommella, silti tulee välillä muokattua jotain kirppislöytöä. Usein jälki on huonoa, mutta eihän sitä muut välttämättä huomaa 😉 ihania löytöjä olet tehnyt!

 6. Melissa L kirjoitti:

  Itse en oikein ehdi, koitan kyllä osallistua kirppisryhmän vaatteen tarina hommeliin. Muutoin keskityn tähän ihan uuteen työympäristöön.

 7. Melissa L kirjoitti:

  Itselle tämä on ekologinen ja eettinen valinta, että teen vanhoista materiaaleista itse tai hankin kirppareilta. Halppisketjut kierrän kaukaa. Kannattaa tutustua Vaatevallankumoukseen ja pysähtyä miettimään omia valintojaan.

 8. Melissa L kirjoitti:

  Tekemällä se jälki paranee 🙂 Kirpparit ovat kyllä ihan parhaita paikkoja <3

 9. DiaryOfShopaholic kirjoitti:

  Jaksan aina vaan ihailla sun taitoa ja mielikuvitusta, upeita tuotoksia aina 🙂 Voi kun osaisi itsekin.

 10. Melissa L kirjoitti:

  Tämän oppii, aloittaa erittäin helpoista ja pian tekee jo upeita luomuksia 🙂

 11. Metsäntyttö kirjoitti:

  Heissan! Ihan pakko kertoa sulle tämä hauska löytöni: Katselin minulla olevaa vanhaa Novitan neulelehdykkää. Siinä oli varmasti tuo sun puserosi:) Se on siinä mallikuvassa persikan värisenä. Lehti oli siis Novita kerho 1/88. Kuvassa on vielä langaksi merkitty Cotton Lyx ja mallinro R88-107. Voin laittaa sulle kuvaa sähköpostiin, jos tahdot.

  Ja tässä vielä mun yksi jämävärkkäys: https://vaaranlaella.blogspot.fi/2018/04/koru-ja-asustevarkkays-jamatarvikkeista.html

  Hyvää viikkoa sinulle:)

 12. Metsäntyttö kirjoitti:

  Tai itseasiassa se onkin niin, että siinä Novita kerhossa on samassa kaksi lehteä. Se toinen on Rondo nro 16 ja ohje on siinä.

 13. Melissa L kirjoitti:

  Eikä, tää olis sit ehkä ihan oikee vintage juttu. Itse tosiaan tykkään todella paljon vuoden -88 vaatteista ja tuon vuoden kaavoilla teen edelleenkin vaatteita 😀

 14. Melissa L kirjoitti:

  Laita vaan tuonne spray.se spostiin tulemaan kuvaa 🙂

 15. Metsäntyttö kirjoitti:

  Laitoin illalla kuvat. Toivottavasti ne näkyy hyvin. Ne muuttui hieman erilaiseksi kooltaan siinä sähköpostiin laitettaessa.

 16. Metsäntyttö kirjoitti:

  Minustakin oli hauska huomata, että kyseessä on varmaankin sieltä asti oleva neule:)

 17. Melissa L kirjoitti:

  Käyn katsomassa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *