Hae
VillaNanna

Elämää astmaperheessä

Elämää astmaperheessäElämää astmaperheessä

Elämää astmaperheessä on välillä rankkaa katsella. Meillä ei ole montaa vuotta takana siitä kun vihdoin nuorimmainen sai astmadiagnoosin, taisteltiin siitä monta vuotta. Lääkärit olivat sitä mieltä, ettei astmaa ole vaikka toinen käy spiirolla lähes viikottain ja kun ottaa askeleen niin oksentaa limaa ja joutuu toipumaan viikon vuodepotilaana. Vihdoin vastaan tuli lääkäri, joka löi pelin poikki ja pikkuhiljaa on päästy elämään suhteellisen normaalia elämää, selliasta mitä se voi olla tällaisen perheen kanssa, jossa jokaisella on omat sairaudet ja vaivat.

Tuo aika kun taistelimme, toi mukanaan paljon muita ongelmia, joita vastaan pääsimme taistelemaan sitten kun lääkitys alkoi toimia, ollaan nyt kolmisen vuotta saatu olla sopivasti tyytyväisiä mutta nyt pitkästä aikaa nuorimmainen sitten sai tämän minun flunssan, tai sitten minä sain hänen flunssan…Kuka tietää miten päin asia meni? Joka tapauksessa me molemmat kaaduimme sänkyyn mutta nuorimmalla pitkittyi ja pitkittyi. Lääkärikin alkoi epäillä, että nyt on tulehdusarvot korkeat, eipäs ollutkaan. Olimme saaneet niin hyvin hoidettua homman. Kaksi viikkoa poika makasi sängyssä ja meidän toinen ongelma on palanut keskuuteen, pelko! Pojan pelko siitä, ettei keuhkot kestä. Onneksi nyt on flunssa antanut periksi ja poika pääsi vihdoin kouluun maanantaina.

Elämää astmaperheessäElämää astmaperheessäElämää astmaperheessä

Toipilaana

Pojan hartain toive oli päästä Linsin iik weekeille ja pettymyksiä oli tulossa monen monta kun joduimme yhden suunnitellun reissun sinne peruuttamaan. Mutta sunnuntaina sitten päätimme lähteä, sovittiin, ettei mennä laitteisiin eikä mennä illalla, jolloin siellä on siis enemmän kaikkea aiheeseen liittyvää. Pidettiin siis ihan vain perhepäivä kierrellen Lintsillä ja käytiin vähän herkuttelemassa viimeiset herkkuset ennen paluuta normaaliin elämään. Tämä oli pojalle sopiva idea ja ei kun nautiskelemaan olosta. Hyödynsimme kyllä pari ilmaisjuttua mikä tosiaan oli riittävä pojalle, sillä hän väsähti aika nopeasti.

Tällaista on viettää elämää astmaperheessä…aina pitää varautua siihen, ettei homma mene niin kuin suunnittelee. Ei hän vieläkään ihan täysin kunnossa ole mutta siinä kunnossa, että voi käydä taas koulua ja alkaa liikkua ja mennä treeneihin.

Asiaa varjostaa nyt myös voimakkaat päänsäryt, joiden aikana poika myös oksentaa. Näitä on päivittäin. Asiaa on alettu tutkia ja ainakin näkö on nyt poissuljettu. Mutta oireet mitkä lääkäri löysi vievät meidät jatkotutkimuksiin, ensin varmasti tulee migreenitutkimus. Meillä kun on kaikilla muilla migreeni paitsi miehelläni. Vanhemmalla pojalla vielä aikanaan ollut estolääkitys, kun oireet olivat vaikeat. Saapi nähdä mihin tämä tie taas johtaa.

Elämää astmaperheessäElämää astmaperheessä

Asuni

Asuani kuvattiin todella vähän tällä reissulla. Kylmäkin oli, joten mun naama oli kurtussa koko ajan, en tykkää kylmästä yhtään. Olisi pitänyt olla fiksumpi ja koittaa laittaa lämpimämpää päälle. härdelli Bärdellin asuvalinta oli ainoa, joka sopi tuohon päivään parhaiten. Pakattiin poika nimittäin todella lämpimästi. Silti hänkin alkoi valitella viimasta ja silloin oli hyvä hetki lähteä kotiin.

Asuni on sekametelisoppa: Paita on ostettu Fidasta, takki on ostettu uutena joskus 2013 kun muutimme Helsinkiin takaisin, kengät on vanhempi poikani ostanut minulle. Housut on ilmaisosastolta ja tuunattu, eli lahkeet ovat lyhennetty, olisi voinut lyhentää kyllä enemmänkin, mutta ne ovat mitkä ovat. Ja kaulassa keikkuu leikkuujätteestä tehty kaulaliina, tähän on myös kiinnitetty kaikenlaista muuta jämää mitä on löytynyt. Reppu on myös löytynyt kirpparilta, meidän Oulunkylän Kierrätyskeskuksesta.

Housut

Leikkaa haluttu määrä lahkeesta pois, muista jättää noin 3-4 cm käännösvara. Silitä käännösvara nurjalle ja ompele piilotikillä tai sitten käsin. Yksi helpoimpia muokkauksia, joita voi vaatteeseen tehdä.

Kaulaliina

Tarvitset vanhan kaulaliinan, lyhyen. falnellipaidan osia, pitsiä yms. Yhdistä kaikki toisiinsa ja liitä renkaaksi. Taitoa tarvitsen sen verran, että osaat ommella kappaleet toisiinsa. Muuta osaamista ei tarvita.

Mukavaa päivää kaikille!

-Melissa-

10 kommenttia

 1. Sorakukka kirjoitti:

  Moni ei ymmärrä astmaa saatikka mitä se tuo tullessaan. Vasta kun sen kokee ja näkee mitä se on.

  • villananna kirjoitti:

   Hulluin asia mitä tuolle esikoiselle aikanaan opettaja sanoi kun likka sai kohtauksen koulussa, että laittaa pään ulos kun on pakkasta niin saa vähän raikasta ilmaa…Ja pakkanen on hänelläkin yksi mikä aiheuttaa kohtauksen. Siksi meillä on talvisin käytössä hengitysilman lämmittiminet.

 2. Jael kirjoitti:

  Tsemppiä, sitä te tarvitsette kun poikasi astma on noinkin vaikea. Ja kivaa että pääsitte Lintsille ja poika sai mitä oli toivonut.
  Itsellänikin on astma mutta lievä jonka kanssa voi elää helposti kun ottaa lääkkeet päivittäin.

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä, vaikka Lintsi reissu ei mennyt siten miten aluksi suunniteltiin, mutta tärkeää on se, että poika on siitä huolimatta tyytyväinen ja sai nauttia omalla tavallaan reissusta.

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Astmasta itselläni ei ole kuin välikäden kokemusta, mutta niiden perusteella tiedän tilanteen joillakin todella hankalaksi – tsemppiä! <3

  • villananna kirjoitti:

   Astma on vähän sellainen vieras, että joissain perheissä se on nätisti ja fiksusti mutta sitten joissain se riehuu ja jyllää minkä kerkiää…

 4. Diiskuneiti kirjoitti:

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Itselläni todettiin astma tämän vuoden toukokuussa ja on ollut aikamoista myllerrystä oppia elämään tämän kanssa.

  • villananna kirjoitti:

   Astma on kyllä semmonen vieras, että siitä ei oikein koskaan tiedä mitä se keksii…

 5. Hengittävää elämää etsimässä - blogi kirjoitti:

  Kiitos Melissa ❤️ Ikävä vaiva varmasti kenelle tahansa ja etenkin lapselle ? voimia teille ❤️

  • villananna kirjoitti:

   Kiitos paljon. Tää on kyllä sellainen vaiva mitä ei halua ollenkaan tähän maailmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *