Hae
VillaNanna

Suomalainen syysjuhla -Kekri

Suomalainen syysjuhla on pimeimmän ajan juhla, jonka perinteet ovat syvällä Eurooppalaisessa maataloudessa. Kekri on jäänyt unohduksiin kaupunkilaistumisen myötä, mutta tekee nyt kovasti tuloaan ja sitä vietetään nykyään halloweenin rinnalla ympäri Suomea. Miten kekriä sitten juhlitaan?

Suomalainen syysjuhla -Kekri

Kekri osuu sopivasti sadonkorjuun päättymisen aikaan, kun sato on korjattu ja enää ei tarvitse rehkiä samalla tavoin kuin hetki sitten. Nyt on lupa juhlia satoa, ryypätä ja rällätä, syödä ja nauttia elämästään. Juhlan keskiössä on yhteisöllisyys, yhteys luontoon, hyvä satokauden ruoka sekä mystisyys. Suomalainen mystiikka on täynnä mielenkiintoisia tarinoita sekä kiehtovia tarinoita. Sääntöjä ei juhlinnassa ole, mutta juhlien kohokohta on kekripukin poltto. Meillä ainakin.

Lyhyesti, kekri on mässäilyjuhla. Siivottiin ja laitettiin pöydälle iso määrä herkkuja tarjolle. Nyt oli lupa hassutella ja kääntää maailma ylösalaisin. Vainajat ja henget nousivat haudoistaan kukemaan maan päällä ja jokaisen tuli henkiä lepytellä ja hemmotella. Koska kekrin iakaan on pimein aika, kaikki nuotiotulet toivat pimeään valoa. Kekripukit kiersivät ovelta ovelle, ja hänelle tarjottiin olutta ja ruokaa. Voitte vaan kuvitella miten kekripukin askel on iltaa kohden ollut vähemmän suora. Jos talo ei tarjonnut sijaa kekripukille, uhkasi pukki rikkoa uunin.

Halloween perustuu kekriin ja sen vietossa on monta samaa ideaa kuin kekrissä. Esimerkiksi aikanaan  tehtiin naurislyhtyjä ja sen sisälle sytytettiin pikkuruinen liekki, nykyään halloweenissa nauriit on muuttuneet kurpitsoiksi. Minulle kekri on tärkeä, se on yhteys omaan kulttuuriin, omiin juuriin. Koska olen monessa asiassa juureton, niin kekri on ainut asia, jonka kautta saan yhteyden suomalaisuuteeni ja luontoon. Suomalaiset ovat luontokansaa.

Suomalainen syysjuhla -Kekri

Meidän kekri

Kekrin viettoon ei tosiaan ole mitään tiettyä sääntöä, mutta meidän kekri keskittyy lähinnä yhdessä oloon, ruokaan sekä Viaporin kekriin. Viaporissa nautimme hyvän kekri päivällisen, nautimme siitä mystiikasta mitä kekri tuo tullessaan. Seuraamme kekrinoidan haastetta rakentaa kekripukki, joka illalla poltetaan. Se on kohokohta, jota katselemme ruokailun jälkeen. Henget ovat meidän kanssa Viaporissa ja erilaiset tapahtumat ja retket illan aikana ottaa meistä vallan.

Miten tämä juhla näkyy meillä kotona?

Kekriä emme erikseen tee, useasti kuitenkin valmistamme jotakin erilaisia herkkuja ja saatan laittaa pöydälle koristeita, joitka sopivat sadonkorjuuseen hyvin. Mutta mitään erityistä ei ole, ihan siitäkin syystä, että Viaporin kekri on meillä se juttu. Alla on muutama linkki, joista löytyy ideaa koristeisiin sekä ruokaan.

Ja aina kun menemme Viaporin kekriin, niin jotain sattuu ja tapahtuu. Nyt tämä sattuminen ja tapahtuminen alkoi jo eilen. Tapahtumasarja liittyy oleellisesti juuri VIaporin kekriin ja olenkin ollut jo monena vuonna sitä mieltä, että henget eivät halua meitä sinne, siitä huolimatta aina menemme ja saamme tuntea sen sitten jollakin tavoin aina nahoissamme. Saa nähdä mitä tapahtuu kun astumme SUomenlinnaan.

Mukavaa päivää kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

LUE MYÖS:

Suomenlinnan kekri

Henget eivät halunneet meitä sinne

 

8 kommenttia

 1. Riitta reissaa kirjoitti:

  Olisi hauskempaa viettää Suomessa kekriä kuin halloweenia! Naurislyhdytkin ovat sympaattisempia.
  Herkullisen näköinen satopiirakka teillä kekripöydässä!

 2. petra - Sängyn alla kirjoitti:

  Ai mä en tiennytkään että Kekriä on ihan oikeasti vietetty näinkin! Peruskoulussa meillä oli aina Kekriviikko, mutta sehän näkyi ainoastaan sen viikon ruokalistassa ja julisteina ruokalan seinillä. Miksi Halloween on pitänyt tuoda niin vahvana suomeen jos meillä olisi kerta ihan omakin juhla! 😀

  • villananna kirjoitti:

   Kekriä vietetään monin tavoin, ei ole oikein yhtä oikeaa tapaa. Kekri on vähän joutunut väistymään kaupunkilaistumisen myötä. Kaikki kaupunkilaiset ei ymmärrä maatilojen perinteitä, vaikka suomalaiset ovat luontokansaa ja olisi hyvä oppia tuntemaan niitä omia juuria ja perinteitä.

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Tääkin on kyl jännä, että omassa lapsuudessa halloweenia näki vain jenkkileffoissa tai -sarjoissa mut nykyään se tuntuu olevan ihan normijuttu täälläkin. Itse ois halloween jäänyt välistä, mutta neiti halusi sitä pienesti viettää joten…

  • villananna kirjoitti:

   Meillä poika viettää halloweenia sitten nuokkarilla jos tahtoo ja meidän kanssa sitten kekriä. Kaveri on sen verran iso, ettei varmaan enää ensi vuonna ole mukana menossa. Vähän oli nytkin sitä mieltä, mutta oltiin jo sovittu ja pöytä varattu.

 4. Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra kirjoitti:

  Mikä on tärkeämpää kun yhdessäolo ja hyvä ruoka 😁. Kekrin takana olevat tarinat ovat todella mielenkiintoisia. Olisi hauskaa tietää, mistä sellainen on tullut ihmisille mieleen silloin joskus.

  • villananna kirjoitti:

   Ehkä on vain haluttu juhlia satokauden päätöstä ja antaa talvelle oma tila. Maatilalliset ovat aikanaan olleet kyllä kovia juhlimaan kun on rankka työkin ollut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *