Hae
VillaNanna

Retki Wieliczkan suolakaivokselle

Retki Wieliczkan suolakaivokselle

Retki Wieliczkan suolakaivokselle taittui niin ikään Get Your guiden kautta. Olimme jo ennen matkaa ostaneet retken, eikä tarvinnut Krkaovassa suunnitella ja maksaa retkeä. Monet toimistot tosin Krkaovassa myy erilaisia retkiä, myös hotelleilla on omat retkikuviot. Mutta itse olen tykännyt Get your guiden toiminnasta, sillä se on niin helppo tapa lähteä retkille.

Meidän retki Wieliczkan suolakaivokselle alkoi tapaamisella aivan Waewlin juurella aikaisin aamulla. Meillä oli kaksi minibussia, joihin jaettiin ihmiset koodin mukaan. Meidän kuski oli aivan ihanan sympaattinen Jakob. Päästiin myös todistamaan, että joulun jälkeen kaikki puhallutetaan, myös meidän bussikuski, jouluna on kuulemma tapana ottaa vähän enemmän ja siksi ratsioita tehdään joulun jälkeen aina. Kuski oli onneksi kuitenkin vesiselvä.

Matka taittui erittäin ripeästi Krakovasta Wieliczkaan ja matkalla kuski kertoili välillä kaikenlaisia tarinoita sekä ohjeita mitä suolakaivoksilla tehdään, missä kokoonnutaan, missä vessat yms.

Retki Wieliczkan suolakaivokselle

Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivos on yksi maailman vanhimmista suolakaivoksista ja on myös yksi Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva paikka. Suolakaivos aloitti toimintansa 1300 -luvulla ja se sulki ovensa lopulta vuonna 2007. Suola on ollut Puolan yksi tärkeimmistä vientituotteista aikanaan. Sen vuoksi Krkaova oli vauras kaupunki keskiajalla. Tästä puhutaan paljon Krakovan maanalasessa museossa. Koska suolan hinta on laskenut roimasti, kaivos tuotti suolaa matkamuistoiksi vuosina 1996-2007.  Kaupallinen kaivostoiminta päättyi siis jo 1996. Wieliczkan suolakaivos on 327 metriä syvyydeltään ja ja se ulottuu kaikkinsensa 287 km kokoiselle alueelle. Tämän kaivoksen suola on harmaata kuin graniitti.

*****

Retki Wieliczkan suolakaivokselle

Kaivos on valtavan upea paikka ja suolasta rakennetut patsaat, upeat huoneet ja kaiverrukset kyllä saa vau efektin suuhun. Laskeutuminen 60-90 metrin syvyyteen (nyt mennään ihan muistin varassa tässä) ei ollut minulle mitenkään vaivatonta. Koska olen sairas, niin tunsin kyllä miten ilmanpaineen vaihtuminen aiheutti pökerryttävän olon. Toki myös vanhempi poikani tunsi saman, vaikkei sairasta samaa sairautta kuin minä. Kun pikku hiljaa laskeuduimme 100 metrin syvyyteen, niin alkoi olla taas ns. normaali olo. Pojat pelkäsi koko ajan, että kaivos sortuu meidän päälle. Eli jännää oli monin tavoin.

Kaupunki suolakaivoksen ympärillä on valtavan kaunis ja olisikin ollut ihanaa, jos olisi jäänyt aikaa myös kaupungin tututkimiselle. Tämä onkin ainoa syy, miksi kannattaa mennä itsenäisesti eri paikkoihin tutustumaan. Aina se helpoin jättää pois muutamia mahdollisuuksia. Mutta ensi kerralla voidaan tutustua itse kaupunkiin ja unohtaa suolakaivos. Se on nyt nähty. Vaikka kaivos on todellinen turistirysä, niin retki Wieliczkan suolakaivokselle kannattaa siltikin tehdä ja suosittelen lämpimästi juurikin Get your guidea siihen hommaan.

Täältä lähti mukaan myös yksi matkamuisto kotiin. Jos haluatte nähdä minun ostoksia jossakin postauksessa, niin voin ilomielin laittaa näkyviin mitä lahjoja sain ja mitä matkamuistoja ostin.

Kaivoksella oli todella haasteellista ottaa valokuvia puhelimella, kyllä, minulla unohtui kamera asunnolle ja huomasin unohtumisen vasta puolessa välissä ajomatkaa. Näinkin voi käydä kun häärää niin paljon.

Retki Wieliczkan suolakaivokselle

Ihanaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

10 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Todella mielenkiintoinen postaus mielenkiintoisesta paikasta! Sä vierailet juuri sellaisissa paikoissa, joihin itse toivon joskus pääseväni 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Suolakaivosreissu oli kyllä tosella mielenkiintoinen kohde.

 2. Minnea kirjoitti:

  Hui, aika syvälle olette kavunneet. Tuliko kaivoksessa ahtaanpaikankammoa? Itseäni hieman kyllä jännittäisi mennä kovin syvälle, varsinkin, jos siellä oli pimeää ja ahdasta.

  Mahtavalta kuulostaa tuo teidän reissu 🙂 Olisi kiva päästä joskus käymään Krakovassa.

  • villananna kirjoitti:

   Ei tullut ahtaanpaikankammoa mutta kyllä muutamassa kohtaa vähän mietti, että sortuuko se päälle. Krakovassa kannattaa tosiaan käydä, se on mielenkiintoinen kohde monin tavoin.

 3. Jael kirjoitti:

  Näyttää hienolta! Olen ollut suolakaivoksessa Kolombiassa, aika lähellä Bogotaa, jossa myös suolakaivokseen rakennettu katedraali,. TUokin suokakaivos näyttää mielenkiintoiselta:)

  • villananna kirjoitti:

   Joo, tää kaivos on kyllä aika valtavan kokoinenkin, kaikkiin osiin vaan ei saa mennä.

 4. souliina kirjoitti:

  Matkakertomuksia on aina kiva lukea, pääsee mielenkiintoisiin paikkoihin vähän niinkuin siivellä:)
  Olisi kyllä hienoa päästä tutustumaan tuollaiseen suolakaivokseen.

  • villananna kirjoitti:

   Tämän historia oli kyllä todella mielenkiintoinen ja tarinat myös kaivosmiehistä olivat mielenkiintoisia.

 5. Isivuosi kirjoitti:

  Nyt olette valinneet kyllä todella mielenkiintoisen retkikohteen.

  • villananna kirjoitti:

   Wieliczka on tosi kiinnostava. Tosin en usko, että menen toista kertaa maan alle, ei ole ihan mun juttuja se…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *