Hae
VillaNanna

Ompele sukat – sarjan toinen osa

Vihdoin monien mutkien kautta saadaan sarjan seuraava osa esiin. Näiden kaavojen takemiseen meni hieman aikaa kun muokkailin ja testailin erilaisia materiaaleja. Näissä sukissa on enemmän saumoja mitä ensimmaisen osan sukissa. Saumat tosin osuu sellaiseen kohtaan, ettei ne paina jalkaa. Tosin ei ensimmäisen osan sukatkaan kyllä paina kun tekee ohjeen mukaan. Tämä sarja on vähän hidas etenemään mutta kaikki kolme tapaa ommella sukat tulee kyllä mahdollisimman pian blogiin.

Näiden sukkien tekeminen ei ollut mikään helppo tie vaan sain monta kertaa muokata kaavaa sopivaksi, että vihdoin sukat onnituisi. Kolmeosainen kaava, joka tehdään omien jalkojen mittoihin. Toki voi koittaa sukistakin ottaa mallia halutessaan mutta tämä on kuitenkin helpoin tapa tehdä mielestäni. Ohje on vähän kummallinen mutta toivottavasti ymmärrätte edes hiukan mitä koitan sanoa siinä.
Näiden sukkien materiaaliksi sopii venyvä trikoo, jos haluaa muista materiaaleista tehdä niin kannattaa laittaa saumanvaraa ja pienentää sitä mukaa kuin tarvitsee. Eli kokeilemalla. Itse tein kahden paidan jämästä sekä tilkusta, kaikki venyy aika hyvin, joten ohje on tehty sopimaan niihin.

* Mittaa ensin jalanpohjan pituus, sukan pituus, nilkan sekä pohkeen ympärys. Ota mitoista pois noin 1cm. Puolita pohkeen sekä nilkan ympärys ja saat näin sukan etu -ja takaosan kaavan. Muokkaa takaosankaavaa sen verran, että siihen saat kantapään kohdan. Piirrä sen jälkeen pohjakappale, jonka kantapääosa on samanlainen kuin varren takaosan kantapääosa. 
* Leikkaa kappaleet kankaasta 0,3cm saumanvaroilla (varoiksi, itse en laittanut ollenkaan saumanvaraa, mutta jos menee metsään niin ei ole enää helppo korjata)
* Ompele ensin pohjan ja varren kantapäät yhteen. Sen jälkeen etu-ja takakappale yhteen. Leikkaa pieni huolittelukaitale varteen (tai leikkaa niin, että varteen tulee esimerkiksi paidan helman käänne), ompele huolittelukaitale sukan varteen. Leikkaa saumanvaroja kapeammaksi ja sovita sukka jalkaan.
Lyhyt suoraommel on paras näissä, ei katkea ja ompeleen jälki on nättiä.


Olen valtavan tyytyväinen lopputulokseen ja varmasti tulen jatkossakin tekemään sukkia itselleni näillä eri tavoilla. Tilkkuja saa hyvin tuhottua sekä saa hauskoja erinäköisiä sukkia mitä kaupoista ei saa. Sukkia voi tehdä eri mittaisia ja siihen tarpeeseen kuin tarvitsee. Kaikkien sukkien ei tarvitse olla polvisukkia vaikka itse sen mittaisia nyt teinkin.

Nautinnollista sunnuntaita!
-Melissa-

6 kommenttia

 1. Heidi kirjoitti:

  Hei. Kiitos sukkavinkistä. Olin juuri etsimässäjotain johon voisin vaihtaa parin sukkia (projektini tässä vaiheessa sukat alkavat loppua), mutta kokeilenkin ensin itse ohjeillasi. Pidetään peukkuja!

 2. Melissa L kirjoitti:

  Näitä on hauska tehdä 🙂 Pidän peukkuja…

 3. Eeva kirjoitti:

  Hienoja!!! Ostolakko päällä, joten tumpelonkin on ehkä näitä kokeiltava

  • villananna kirjoitti:

   Itse innostuin aikanaan tehtailemaan näitä…On sen verran reilusti näitä sukkia nyt, etten ihan heti tee lisää 🙂

 4. Aloittelija kirjoitti:

  Ihania sukkia ja kunpa itsekkin osaisi. En kuitenkaan ymärtänyt ohjetta, olen ihan aloittelija ja olisipa ollut ihanaa jos olisi ollut video muodossa ihan vaihe vaiheelta että tyhmempikin tajuaa?

  • villananna kirjoitti:

   Jos kuulut Facessa ompeluryhmiin, niin sieltä löytyy myös kaavat sukkiin. Näistä on nyt tämän muutaman vuoden aikana tullut iso hitti ja eri firmat ovat tuoneet omat kaavat, joten jos se auttaisi paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *