Hae
VillaNanna

Farkkujämistä saapikastuet

Farkkujämistä saapikastuet

Farkkujämistä saa tehtyä myös saapikastuet, joilla suojataan hyvin saappaan varret. Tietenkin saappaan kärkeen lykätään paperia, jotta saapikas ei mene säilytyksessä ihan lyttyyn. Näihin tukiin voi sisälle laittaa ompelu -sekä leikkuujätettä zero waste ajatuksella. Ompelu -ja leikkuujäte pitää saapikastuen myös kuosissaan, joten on parempi vaihtoehto kuin vanu.

Farkkujämistä saapikastuet

Saapikastueksi sopii kaikki jämäkkä materiaali, kuten nyt farkku. Kestää hyvin ja kun näistä tulee hiukan painavat, niin eivät sitten heti hajoa muutenkaan. Kaavan saa tehtyä hyvin ilman kaavoitustaitoja. Mittaa hiukan saapikkaan varren leveintä ja kapeampaa kohtaa ja niiden mukaan piirtää kaavan. Tukien yläpäähän kannattaa laittaa kahvat, joista tukia on helppo liikutella, kaikissa saapikkaissa kun ei ole vetoketjuja.

Tukien tarkoitus on siis se, että saapikkaan varret eivät murru kun säilötään saapikkaat varastoon tai kaappeihin. Saapikastuet eivät ole ainoa asia mitä teen kun siirrän talvisaapikkaat kaappien perälle ja otan kesäisemmät kengät esille. Käyttöikää voi jokainen itse pidentää huoltamalla kengät aina ennen kuin ne varastoi. Toki niistä pitää huolehtia muutoinkin. Varsinkin jos aikoo keinonahkaisia käyttää monta vuotta. Esimerkiksi kylmä sekä suola tuhoaa kenkiä paljon ja sen vuoksi kenkiä on huollettava muulloinkin kuin vain varastoidessa.

Kenkien huolto

Ennen kuin talvikengät katoaa varastoon, putsaan ne hyvin. Kaikki lika putsataan, niin kengästä päältä, pohjasta kuin myös sisältä. Tämän jälkeen öljytään, plankataan ja suojataan kengän pinta. Kengän sisälle laitan soodaa hiukan, jotta hajut katoaa, jos niitä on ja kun kengät on kuivuneet ja sooda on haihtunut, laitan toplinkit kenkien sisään, jottaivat vaurioidu. Käärin kengät vielä puuvillan sisälle, jottei kengän pinta mene rikki kun toisen kengän korko tai vastaava osu ikävästi.

Ainut asia mistä en kauheasti pidä varastoimisessa on ilman kosteus, nimittäin Suomessa on asunnot todella kuivia ja se sitten vaikuttaa kenkien materiaalien kestävyyteen negatiivisesti. Kuiva sisäilma ei ole ihmiselle muutenkaan hyväksi, mutta ei myöskään vaatteille. Esimerkiksi keinonahka lohkeilee helposti kuivassa sisäilmassa, joten keinonahan huolto on aika kovaa hommaa, jos meinaa monta vuotta käyttää keinonahkavaatteita. Myös liian lämmin sisäilma tai liian kylmä aiheuttaa omia ongelmia varsinkin juuri keinonahalle.

Kenkien huolto kuitenkin pidentää käyttöikää ja säästää rahaa ja luontoa. Siitä siis kannattaa pitää kiinni, että kenkiään huoltaa.

Kenkien huolto – Lukijan toive

Farkkujämistä saapikastuet

Nautinnollista viikonloppua!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Pinterest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *