Hae
VillaNanna

Vaatteiden tuunaaminen

Vaatteiden tuunaaminen

Vaatteiden tuunaaminen on aina ollut tarpeellinen taito, varsinkin omassa nuoruudessani. Sota-aikana taito on ollut erittäin tärkeä monella tavalla, kun rahaa ei ole ollut ja uusia vaatteita ei ole voinut hankkia. Vaatteiden tuunaaminen on myös ekologista, kun korjaa ja muokkaa vaatteet sellaiseksi, että sitä tulee käytettyä läpi vuosikymmenten.

Aina silloin tällöin törmään siihen, että vaatteiden tuunaamista ei katsota hyvällä. Välillä minulle tullaan sanomaan, että vaate pitäisi käyttää loppuun sellaisena kuin se on hankittu. Ei saa mitään korjauksia tehdä, tuunaaminen ei ole kunnioitusta vaatetta kohtaan. Olen saanut samanlaista palautetta myös silloin, jos olen käyttänyt käsintehtyjä pöytäliinoja tuunauksessa, tehnyt niistä vaatteen. Kun pöytäliinana kyseinen työ ei enää palvele. On rikki tai on sellaisia tahroja, ettei lähde pois.

Vaatteiden tuunaaminen

Minulle tuo on aika vieras ajatus, että tuunaaminen olisi väärin materiaalia kohtaan, sillä juuri nimenomaan minä kunnioitan vaatetta ja annan sille lisää käyttöikää kun vähän parantelen sitä. En ole ihan päässyt tämän ajatuksen sisälle, että mikä tekee tuunaamisesta väärää. Olisin kovin kiitollinen, jos joku, joka ei hyväksy tuunausta kertoisi miksi näin on. Välillä lukee, että vaate on pilattu kun se on tuunattu.. Itse törmään todella vähän tällaisiin pilattuihin vaatteisiin. Yleensä kaikki ovat parempia ja käyttökelpoisempia tuunauksen jälkeen.

Vaatteiden tuunaaminen

Vanha neuletakki

Tämä neuletakki on jo 20 vuotta vanha kapistus, ainakin tai noin…En ihan tarkkaan muista milloin tämä on hankittu. Vuosituhannen vaihteessa kuitenkin. Käytin neuletakkia paljon mutta siinä oli pieni vika…Siinä ei ollut mitään kiinnityssysteemiä vyön lisäksi ja monet teistä tietää, etten niin välitä moisesta vaatteesta, jota en saa kiinni. Joten ensimmäinen tuunaus oli se, että ompelin neuletakkiin vetoketjun. Käytin takkia aina silloin tällöin, mutta se ei vaan kuitenkaan istunut minulle. Takki jäi kaappiin ja poistui muutamaksi vuodeksi tyttöni käyttöön. Kunnes lopulta palasi jälleen kaappiini makoilemaan.

Miksi en laittanut sitä kiertoon? Ihan siitä syystä, että neule puhutteli minua ja onneksi lopulta kuuntelin sen ääntä ja kaivoin esiin lankaa, jota en ole tykännyt käyttää sen karheuden vuoksi. Ja silloin se ajatus lähti liitämään ja minulle valmistui aivan mielettömän ihana neule, joka on nykyään lempivaatteeni.

Virkkasin ensin reunapitsiä neuleen helmaan, kaulukseen sekä hihansuihin. Sen jälkeen virkkasin isot taskut ja lopuksi ison määrän kukkia, joita kiinnitin sinne tänne minne halusin. Takki on kuin uusi ja sitä on käytetty nyt enemmän kuin ennen, oli siis oikein onnistunut ja hyvä tuunaus. Saman tuunauksen voi tehdä myös värillisillä langoilla, jolloin lopputulos on hiukan erilainen. Kuva täällä.

Tuunausta on monenlaista

Itse laitan tuunauksen kolmeen kategoriaan:

 • Vaatteen korjaus ja pieni muokkaus
 • Vaatteen ulkonäön muuttaminen
 • Vanhan vaatteen muuttaminen muuksi

Varsinkin vaatteen korjaaminen, istuvuuden parantaminen ja vaatteen ulkonäön muutokset ovat tärkeitä taitoja, koska ne antaa vaatteelle lisää käyttöikää. Jos joku osaa avata minulle tätä, että miksi tuunaaminen on väärin tai miksi se ei kunnioita vaatetta, niin saa estottomasti laittaa kommenttikenttää mielipiteensä! Se on myös suotavaa, sillä haluan tosiaan tietää miksi tällaisia ajatuksia on ja mistä ne kumpuaa.

Vaatteiden tuunaaminenVaatteiden tuunaaminen

Ihanaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

12 kommenttia

 1. Mari kirjoitti:

  Hyvältä näyttää ?

 2. souliina kirjoitti:

  Minusta on käsittämätöntä. että joku ajattelee että vaatteta ei saisi tuunata ja vielä sanookin sen. Tällä tavallahan monen vaatteen käyttöikä pidentyy ja myös vaatteista tulee persoonallisia ja se kuvastaa omaa personaa samalla. Kuule sä olet niin taitava tuunaaja että anna mennä vaan <3

  • villananna kirjoitti:

   Olen samaa mieltä, enkä ole päässyt sisälle tuohon ajatukseen edes. Se sotii niin täydellisesti vastaan nykyistä ekologista suuntaa.

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Siis täh. Miten joku voi ajatella, että vaatteen tuunaaminen ja jopa korjaaminen olisi väärin? En käsitä. Tuunaamista en kyllä kieltämättä itse harrasta ihan vain, koska ei ole taitoa, mutta ihan ehdottomasti vaatteita tulee korjailtua elleivät ne ole siinä kunnossa ettei niistä enää yksinkertaisesti saa hyvää ja toimivaa. Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla ne perusteet tuolle mielipiteelle – ihan ok jos ei sitä itse välitä harrastaa, mutta jos on sitä mieltä ettei näin saisi tehdä muutkaan o.O

 4. Tuula / Tuula's life kirjoitti:

  Voi, miten kivasti tuunattu neuletakki. Itse en harrasta tuunaamista, mutta ihailen ihmisiä, jotka tuunaavat. Tuunaaminen vaatii luovuutta ja sitä sinulla on.
  Mukavaa viikonloppua <3

 5. Johanna kirjoitti:

  Tykkään myös tästä neuletakista enemmän näin kukallisena kuin yksivärisenä. Kyllä vaan kannattaa tuunata vaatteet käyttöön. Jos ajatellaan, että vaate ”itkee”, kun se tuunataan. Niin kyllähän se vaate voi itkeä myös, jos se jää kaappiin makaamaan käyttämättömänä. Tai suorastaan parkuu, jos päätyy roskiin.

  • villananna kirjoitti:

   Olen samaa mieltä, että kaappiin jätetyt vaatteet huutaa tuskissaan kun eivät pääse päivänvaloon.

 6. Marjut kirjoitti:

  Ehdottomasti kannatan vaatteiden tuunaamista. Näin ne saa lisää käyttöikää, kun ei sellaisenaan enää palvele. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *