Hae
VillaNanna

Tyylikonsultin kovat sanat

Tyylikonsultin kovat sanat

Tyylikonsultin kovat sanat voivat satuttaa, tämän huomasin tässä viikolla kun eräässä Facebookin naisten ryhmässä keskusteltiin tyylikonsultti Tuija Kauppisen mielipiteistä. Osa keskustelijoista naureskeli, osa taas keskusteli aiheesta ihan fiksusti. Mutta itse jäin asiaa ihan pohtimaan, lähinnä sen vuoksi kun vaatteet tuntuu edelleen aiheuttavan erilaisia tunteita ihmisissä.

Tyylikonsultin kovat sanat

Kuka tämä tyylikonsultti sitten on? Hän on itseoppinut tyylikonsultti, valmentaja sekä puhuja. Joka aloitti toimintansa 2009. Hän keskittyy lähinnä businesspukeutumiseen, vaikka ottaa kantaa kaikkien pukeutumiseen keskittyen tosin pitkälti keski-ikäisten naisten pukeutumiseen. Eli minä olisin hyvä asiakas siis hänelle. Hänen mukaansa hyvin pukeutuneet tekevät työtä paremmin. Onko asia näin? Uppoaako tyylikonsultin kovat sanat sinuun sellaisenaan?

Seurasin keskustelua tuolla Facebookin ryhmässä ja tietenkin osallistuin itse myös, olen toki monessa asiassa Tuijan kanssa samaa mieltä, kuten siitä, että hyvin pukeutunut tekee työtään paremmin. Mutta minulle hyvä pukeutuminen tarkoittaa sitä, että voi laittaa päälle ne vaatteet joissa viihtyy. Toki työ on myös se, joka määrittelee pukeutumisen ja jokainen ei voi mennä töihin korkokengät jalassa ja jakkupuku päällä. Jos itse sellaiset tamineet laittaisin, niin kyllä minun auktoriteetti putoisi lattialle kuin lehmän häntä.

Hyvältä näyttäminen ei tarkoita kuitenkaan sitä, että täytyy aamulla olla peilin edessä kolme tuntia ja hieroa kasvoihin 28 eri tököttiä. Sen toki saa tehdä, jos se on tärkeää, ei pakollista. Pukeutumisen tärkein osa on alusvaatteet. Kun ne ovat kunnolliset ja hyvät, niin olo on parempi kun mikään ei hierrä. Toinen asia on, että työstä riippumatta valitsee päälleen ne vaatteet, joissa tuntee olonsa vahvaksi ja voimakkaaksi, eli niihin voimavaatteisiinsa. Ja jos on tarkka pukeutumiskoodi, niin vaatteet olivat itselle sopivia ja laadukkaita.

Pukeudu lempivaatteisiin

Tuijan mielestä suomalaiset eivät pukeudu hyvin, johon itse on sanottava, että kyllä vain pukeutuu. Kun itse aloin opiskella alalla 1989, niin silloin alkoi murros hyvään pukeutumiseen. Monet osaavat businesspukeutumisen niksit, kuten mittatilouspuvun teettämisen. Laatu on se iso asia jos pitää pukeutua jonkin tietyn kaavan mukaan. Valmisvaatteet eivät useastikkaan ole kovin korkealaatuisia, eivätkä aina istu kantajalleen. Myös businesspukeutumisessa saa oma tyyli näkyä sekä mukana saa olla ripaus leikkimielisyyttä. Vaatteessa pitää tuntea olonsa hyväksi, jotta se työ tulee tehtyä hyvin.

Muistan aikanaan kun olin itse lapsi, meidän asuinalueen Kansallis osake pankin yksi nuori työntekijä oli upea ilmestys, hänellä oli upeita vaatteita ja aina viimeisen päälle huoliteltu. Hänen vaatteet toteutti muistaakseni hänen äitinsä. Vaikka pankeissa oli tuolloin tarkka pukeutumiskoodi, niin hän pukeutui silti oman tyylinsä mukaisesti sen koodin sisällä. Ja se on se asia mikä tuo sitä tyätehokkuutta ja miellekkyyttä. Hyvinvointi on numero yksi.

Olen useasti sanonut siitä, että pukeutuminen ei saa olla niin vakavaa, se uuvuttaa ja ihmisille tulle negatiivinen reaktio. Siksi on tärkeää, että pukeutuminen saa olla hauskaa ja voi kokeilla ja testailla eri juttuja, sekoittaa tyylejä ja pitää hauskaa, se on tärkeä asia tässä hommassa. Ne ihmiset erottuu hyvin sieltä businessmaailmassakin, joille pukeutuminen on edelleen hauskaa eikä pakko. Liian kankea pukeutuminen vie myös auktoriteettia vaikka olisi millainen toimistotyö tahansa. Itse haluan asioida henkilön kanssa, jolla on oma persoona, joka näkyy myös pukeutumisessa. En halua asioida robotin kanssa. Joten kyllä businesspukeutumisessa saisi näkyä myös henkilön oma tyyli ja persoona.

Tyylikonsultin kovat sanat

Nautitaan pukeutumisesta!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

10 kommenttia

 1. Nadine kirjoitti:

  Oikein hyvää huomenta!

  Sä ilmeisesti asut joko Helsingissä tai sen lähiympäristössä, jos väität että suomalaiset osaavat pukeutua ?. Erityisesti business-pukeutuminen on maakunnissa varsin heikko. Mittatilauspuku on täällä maalla miltei kirosana ?. Välillä minäkin tunsin myötähäpeä, kun joku ope-kollegoistani vastaanotti ulkomaalaisen delegaation pyöräilyhousut jalassa. Hienhajusta puhumattakaan. Joten voi olla, että tyylikonsultin kovat sanat ovat paikallaan. Toisaalta, hänen neuvot ovat suhteellisen pliisuja, ja itsekin hän pukeutuu lähinnä vanhanaikaisesti eikä tyylikkäästi.

  Itse puolustan omaperäistä pukeutumistyyliä: jokaiselle jotakin vaikka omalla mukavuusalueellakin. Ihailen sun tuunauksia juuri sen takia, että ne on uniikkeja ja omaperäisiä.

  • villananna kirjoitti:

   Tietenkin minä tutkailen ensimmäisenä turun ja Helsingin pukeutumisia, mutta koska olen elänyt myös Nousiaisissa niin ymmärrän toki haasteet, kulttuuri on niin erilainen maalla kuin kaupungissa. Opettajan ei kuulukaan pukeutua businesstyyliin, vaan siististi huomioiden oppilaat. Nykyään businesspukeutumisessa on myös eri alatyylejä, joita voidaan hyödyntää. Nuorille myös omansa ja vanhemmille omansa. Ei ole enää sitä yhtä tiettyä tapaa, vaan lukuisia. Vaate ei ole enää vaate, vaan se on osa persoonaa ja kun pukeutuu oman persoonan mukaan, vaikka joutuisi käyttämään työnantajan vaatimuksien mukaisia vaatteita, niin on lähestyttävämpi kuin sellainen, joka on pukeutuu kuin robotti. Näin itse sen koen. Itse onneksi teen sellaista työtä, että oma persoona tosiaan pitää näkyä ja työnantajan työvaatteet on käytössä vain kesätoiminnoissa sekä tapahtumissa.

 2. Jael kirjoitti:

  Mä tykkäsin Suomessa töissä pukeutua bleisereihin, mulla oli montakin sellaista, ja viihdyin niissä tosi hyvin.Täällä pukeutuminen on vähemmän formaalia, ja ne mun ihanat bleiserit, ne on kaapissa, eikä yksikään nyt mahdu päälle, mutta yritän kovasti että mahtuisin edes yhteen…Kiva takki ja kivat kuvat kuten aina:)

  • villananna kirjoitti:

   On itsellänikin ollut jakkupukuja ja housupukuja. Nytkin suunnittelen kevääksi asun, johon kuuluu hame sekä bleiseri.

 3. Nora kirjoitti:

  Monesti saa lukea, että suomalaiset ei osaa pukeutua eivätkä suomalaiset naiset ole naisellisia niin kuin vaikka italialaiset tai ranskalaiset naiset.

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä joka maasta löytyy ne huonosti pukeutuvatkin. Toki tietenkin asuinkaupunki kertoo paljon miten pukeudutaan. Helsingissä on selkeät tyylit eri kaupunginosissa. Keskustassa taas kaikki tyylit on edustettuina, myös alatyylit.

 4. Nora kirjoitti:

  Suomalaiset pukeutuu usein sään mukaisesti, tosin monet teinit ja jotkut päälle parikymppiset viilettää takki auki tuulessa ja ilman päähinettä ja kaulahuivia ja tennarit jalassa oli sitten asteita nolla tai -20.

 5. Anne N kirjoitti:

  Monenlaiset pukeutumissäännöt tuntuu hassuilta, kun niitä tarkemmin miettii. Meillä on edelleenkin sellaisia mielikuvia, että esim. tummaan jakkupukuun pukeutunut nainen on monissa ammateissa uskottavampi kuin vaikka tyttömäiseen mekkoon pukeutunut. Vaatteilla on paljon valtaa.

  • villananna kirjoitti:

   Totta, ne kuulostaa aika hassuille. Vaatteilla on paljon valtaa ja sen vuoksi pitäisi oppia tuomaan oma persoona pukeutumisella esiin, eikä hukkua vaatteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *