Hae
VillaNanna

Ruissalon kasvitieteellinen puutarha

Ruissalon kasvitieteellinen puutarha

Meidän seuraava etappi Ruissalon kasvitieteellinen puutarha oli mielenkiintoinen kohde monella tavallakin. Tälle reissulle haimme mukaan myös minun äitini joka ei ole koskaan ollut tuolla ja minäkin muistaakseni lapsena koulun kanssa. Ruissalon puutarha on aivan erilainen mitä täällä Helsingissä Kaisaniemen puutarha ja talvipuutarha ovat. Puutarhan jälkeen suuntasimme syömään Ruissalon telakalle.

Ruissalon kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellisen puutarhan matka alkoi vuonna 1678 Elias Tillandzin toimesta. Hän oli kasvitieteilijä ja lääketieteen professori. Puutarha oli tuolloin lähinnä rohdoskasvitarha ja se unohdettiin kun sen perustaja kuoli vuonna 1693. Puutarha oli tuolloin Turun Akatemian yhteydessä. Uudelleen puutarhatoiminta heräteltiin henkiin 1700 -luvulla kun luonnontutkija Pietari Kalm, Turun Akatemian talousopin professori ja rehtori alkoi tehdä viljelykokeiluja Hirvensalossa. Hän perusti varsinaisen kasvitieteellisen puutarhan vuonna 1757 nykyisen Sibelius-museon tontille. Kyseinen puutarha tuhoutui Turun palossa vuonna 1827, jolloin kasvitieteellinen puutarha siirtyi Akatemian mukana Helsinkiin ja perustettiin uudelleen Kaisanimeen vuonna 1829

Sata vuotta joutui Turku olemaan ilman omaa kasvitieteellistä puutarhaa. Vihdoin 1924 Iso-Heikkilän kaupunginosaan osaksi Turun yliopistoa. Puutarha oli pienimuotoinen ja alkuvuosina puutarhalle saatiin siemeniä ostamalla siemenkaupoista ja lahjoituksina Helsingin ja muiden Euroopan kasvitieteellisiltä puutarhoilta. 1950 -luvun puoliväliin päästyä puutarhalla kasvoi jo 4500 eri kasvilajia. Vuonna 1956 puutarha siirrettiin nykyiselle paikalle Ruissaloon. Nyykyään tutkimustyön lisäksi puutarhoilla voi käydä katselemassa kasveja sekä siellä järjestetään erilaisia kierroksia ja tapahtumia.

Linkki puutarhan omille sivuille: Puutarha

Ruissalon kasvitieteellinen puutarha Ruissalon kasvitieteellinen puutarha Ruissalon kasvitieteellinen puutarha Ruissalon kasvitieteellinen puutarha

Ruissalon telakka

Ulkopuutarha on kaikille vierailijoille ilmainen, vain sisäosat maksaa, valitettavasti museokortti ei kelpaa puutarhoilla. Itse tykkäsin kovasti jättimäisistä lumpeista ja siellä vedessä puuhaavista karpeista ja muista kaloista. Karpit tulivat ihmettelemään meitä ihmisiä ihan samoin kuin me ihmettelimme heitä. Kierroten jälkeen päätimme lähteä yhdessä vielä syömään ja kohteeksi valikoitui Ruissalon telakka. Siellä Zaké pizzeria valikoitui meidän paikaksi ja onneksi valitsimme sisätilat, koska aika nopeasti alkoi sataa oikein kunnolla. Sateen vuoksi emme sitten päässeet tutustumaan alueeseen sen enempää.

Telakalta löytyy ravintolaa vähän joka lähtöön, on teatteri, vierasvenesatama, järjestetään tapahtumia ja vaikka ja mitä. Alueella järjestetään myös opastettuja kierroksia, jos kiinnostaa sukeltaa enemmän alueen historiaan. Me siis menimme vain syömään kun mahaa kurni ja alkoi jo nälkäkiukku koputella kovaäänisesti päässä ja vatsassa. Meidän teini olikin jo kuin ampiainen kun päästiin ravintolaan sisälle. Onneksi olo muuttui kun syötiin ja samalla ihmeteltiin sadetta.

Voit tutustua itse alueen tarjontaan: Linkki telakan sivulle

Ihanan aurinkoista päivää kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

LUE MYÖS:

Kohteena Turun linna

Kesäinen Naantali

 

10 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin kirjoitti:

    Ruissalon kasvitieteellinen puutarha on mukava vierailukohde. Itsekin tykkään kovasti juuri noista jättiläislumpeista. Ja nam, näyttääpä tuo pizza herkulliselta!

  2. Elina / elinanmatkalaukussa kirjoitti:

    Muistelen, että oon täällä käynyt joskus lapsena ja siitä on vain hatarat muistikuvat. Nyt olisi mielenkiintoista käydä siellä joskus uudestaan, näyttää kyllä todella ihastuttavalta paikalta! 🙂

  3. Stacy Sofia Siivonen kirjoitti:

    En olekaan ollut, mutta Helsingissä olen ollut kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa. Olisi kiva nähdä niitä kasveja, mitä on maailmalla nähnyt, esimerkiksi juuri jättimäisiä lootuksia. Tietysti puutarhat ovat erinomaisia paikkoja myös lintujen kannalta.

  4. Paula - Gone with the Gastons kirjoitti:

    Ruissalon kasvitieteellinen puutarha on itselleni ihan uusi tuttavuus vaikka viime kesänä oltiin siellä suunnalla kylpylässä. Tosi kaunista siellä näyttää olevan, ja täytyy pitää mielessä kun taas tullaan sille suunnalle. Kyllä Suomesta vaan löytyy kivoja paikkoja joissa ei ole käynyt.

  5. Raija / Kohti avaraa maailmaa kirjoitti:

    Hyvä tietää seuraavaa Turun reissua varten, että sielläkin on kasvitieteellinen puutarha, kiitos siis artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *