Hae
VillaNanna

Minulta kysyttiin: Mitä on mielestäni ekologinen muoti

Tällä kertaa minulta kysyttiin: Mitä on mielestäni ekologinen muoti. Artikkeli liittyy Instagramissa olleeseen kyselyboksiin, johon tuli muutamia kysymyksiä, joihin annan pikku hiljaa vastaukseni. Tänään siis vastaan kysymykseen, joka liittyy ekologiseen muotiin ja pukeutumiseen. Toimiiko ajatukseni ja onko vielä jotakin parannettavaa. Laitetaan siis mietintämyssy päähän ja aletaan kirjoittamaan ajatuksia auki.

Minulta kysyttiin: Mitä on mielestäni ekologinen muoti

Saan paljon palautetta siitä, että puhun ekologisesta elämästä, mutta minulla on valtavasti vaatteita ja ostelen koko ajan kirppareilta lisää. Onko tämä kuitenkaan ihan totta? Ehdinkö käyttämään edes kaikkia vaatteitani ja onko vaatteiden säilytys järkevää? Yritän antaa näihin nyt vastauksen.

Mielestäni ekologinen muoti on kirpputoreilta ja vintage liikkeistä hankittua. Mahdollisimman vähän uutena, vaikka miten tuotettaisiin ekologisesti jotakin, niin uusi on aina uusi ja kierrätyksestä löytyy ihan tarpeeksi kaikkea, jota kukaan ei halua. Siksi aina ensimmäisenä kierrätettyä!

Kuinka useasti käyn kirppareilla? Nykyään voi olla pitkiäkin taukoja. Pisin on ollut puoli vuotta. Ja osa lempikirppareistani on siirtynyt nettimyyntiin, joten myymälöistä ei tahdo enää löytää mitään kunnollista, niin shoppailu jää, en nimittäin osta koskaan mitään netistä.

Onko isot vaatemäärät ekologisia? En ole minimalisti, se ajatus ei ole minun juttuni. Kun kaapissa on mistä valita, niin ei tarvitse shoppailla koko ajan tiettyihin tilaisuuksiin mitään. Jokaiselle vaatteelle on paikkansa, joten silloin isompikin vaatemäärä ei haittaa. Pyrin käyttämään kaiken loppuun, siksi hyvin pieni määrä vaatteita menee kiertoon. Tälläkin hetkellä on kerätty muutaman vuoden aikana vaatteita, jotka laitan myyntiin. Kaikki minun tekemiäni. Pyrin siis hyödyntämään omat vanhat vaatteeni loppuun asti. Tärkeää ei siis ole määrä, vaan se, että niitä käytetään

Ehdinkö käyttämään kaikkia vaatteitani? Kyllä, ajattelin elää vielä ainakin sen 30 vuotta, joten ehdin kyllä hyvin. Toisia vaatteita käytetään enemmän kuin toisia, mutta kaikkia käytetään. Ei mitään hankita sen vuoksi, että ne on kiva pitää kaapissa.

Takki, kaulaliina ja neule: Kierrätyskeskuksen ilmaisosasto, nahkahousut: Relove

korjaan, tuunaan, hyödynnän

Siivoan kaappeja tasaisin väliajoin, suurin osa hyväkuntoisista vaatteista, jotka lähtee kiertoon, on lasten vaatteet. Nekin useimmiten Hope -yhdistykselle meneviä. Suurin osa vaatteista, jotka tuunaan on minun ja mieheni vanhoja. Käyttökelvottomatkin vaatteet saavat vielä uuden elämän useimmiten rätteinä. Joskus toki pojalta jää vaatteita, jotka ovat tahraisia tai rikkinäisiä, niistä sitten tehdään jotakin muuta kivaa myöskin. Tai jos vaate sopii vielä päälle, se korjataan.

Minun siivoaminen ei siis tarkoita sitä, että tyhjennän kaapit ja ostan lisää vaatetta. Vaan, että kaapit siivotaan tyhjäksi sellaisista vaatteista, jotka eivät sellaisenaan enää toimi, niille kuitenkin useasti pyritään löytämään uusi elämä jossakin muussa muodossa. Tästä syystä välillä varmasti tuntuu siltä, että hankin koko ajan lisää kaikkea, vaikka lähes kaikki materiaalit on omasta kaapista. Toki on tilanteita, joissa on haettava kirpparilta materiaalit, joita tarvitsee.

Minulta kysyttiin: Mitä on mielestäni ekologinen muoti

Esimerkki mitä rikkinäisistä vaatteista voi tehdä!

Mukavaa viikkoa kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

LUE MYÖS:

Lempikirpparini

Minulta kysyttiin: Mistä saan ideat ompeluihini

4 kommenttia

 1. Nora kirjoitti:

  Itselleni ekologisuus tarkoittaa sitä, että ostetaan mahdollisimman kestävää tavaraa. Suositaan laatua (vähintään kohtuulaatuista) niin paljon kuin mahdollista (pikamuotia ostetaan mahdollisimman vähän, jos ollenkaan niin kuin esim. H&M ja Gina tricot, ei edes käytettynä), suositaan kirpputoreja, vanhojen tavaroiden liikkeitä, vintageliikkeitä, erilaisten käsityöläisten tuotteita jne.

  Ekologisuus tarkoittaa minulla myös sitä, että käytetään mahdollisimman vähän erilaisia kemikaaleja, kierrätetään jätteet (jos nyt vaikka pieni muovinpala menee sekajätteisiin tai pahveihin menee pahvinpalan mukana metalliniitti, niin en jaksa ruveta nipottamaan siitä enkä irrottamaan niittejä pahvista ja onkimaan muovinpalaa sekajätteistä), syödään mahdollisimman paljon kasviksia ja vähemmän lihaa (itse en syö juurikaan punaista lihaa, kanaa syön joskus ja kalaa, mutta olen yrittänyt lisätä kalan syöntiä ja korvata kalalla osan kanankin syönnistä, saa nähdä kauanko tämä kestää), suositaan kotimaista ja joskus myös luomua, kierrätetään tarpeettomat ja hyväkuntoiset vaatteet ja asusteet ja muut tavarat, korjataan ja tuunataan mitä voidaan ja halutaan ja jaksetaan jne.

  Toki ekologisuus voi tarkoittaa myös sitä, että säästetään sähkössä, esim. ei pidetä tarpeettomasti valoja päällä joka huoneessa, jos ei sillä hetkellä ei oleskella kuin yhdessä huoneessa, ei pestä tarpeettomasti vaatteita (pestään kun ne ovat oikeasti likaisia tai haisevat, sukkia, alusvaatteita, yöpukua yms. joutuu pesemään vähän useammin), tuuletetaan vaatteita sen sijaan että joka kerta pestäisiin, käytetään julkisia kulkuvälineitä aina kun mahdollista tai on järkevää, kävellään tai pyöräillään lähikauppaan autoilun sijaan jne.

  • villananna kirjoitti:

   Olet oikealla tiellä. Nyt etelässäkin on pakkasta, riittää siis vaatteiden tuuletus. Jos eivät siis ole tahraisia.

 2. Nora kirjoitti:

  Nyt täällä on -16 astetta pakkasta ja talviselta näyttää maisema.

  • villananna kirjoitti:

   Täällä ei nyt kovin talviselle ole näyttänyt. Toki pikkuisen on lunta maassa mutta ei mitenkään ihmeellisesti. Kylmä on kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.