Hae
VillaNanna

Oskar Schindlerin jalanjäljissä

Oskar Schindlerin jalanjäljissä

Oskar Schindlerin jalanjäljissä on omanlaisensa matka Krakovan surulliseen historiaan, siihen historiaan, joka on minulle hyvin henkilökohtainen, kuten on myös nykypäivän Kazimierz. Alueen tragedia on kuitenkin sellainen mitä ei pidä koskaan unohtaa, mutta pitää muistaa myös nykyisyys. Tästä kirjoitin tässä postauksessa.

Monet tietävät Oskar Schindlerin tarinan Schindlerin lista elokuvan kautta ja me päätimme lähteä kiertämään Krakovaa hänen jalanjäljissään. Ainoastaan Plaszow ja Liban Quarry jäi näkemättä poikien kanssa, sillä nuorimmaiseni oli kaatunut ja loukannut jalkansa yhtenä iltana sen verran pahasti, että kävely tuotti vähän kipua. Hänen tahtiinsa siis mentiin. Jalka oli sidottu ja tuki hyvin, lääkettä sai kun tarvitsi. Joten kannattaa olla varovainen kun Krakovassa kulkee, välillä löytyy irtonaisia laattoja kadulta, joihin voi kaatua ja jalka voi pahimmillaan taittua laatan alle, kuten Härdellille kävi.

*****

Oskar Schindler oli keinottelija, joka hyödynsi orjatyövoimaa ja samalla käytti kaiken omaisuutensa näiden ihmisten suojelemiseen. Hän osti ihmisiä, hän elätti heidät, hän lahjoi natseja ja natsijohtajia. Keinotteli ja keplotteli. Sodan loputtua mitkään hänen yrityksensä eivät enää menestyneet ja oli juutalaisten aika auttaa häntä. Schindler oli komea ja karismaattinen mies, joka seisoi omilla jaloillaan sodan loppuun asti, hän kuoli 1974 Saksassa.

Oskar Schindlerin jalanjäljissä

Oskar Schindlerin jalanjäljissä

Meidän matka alkaa Schindlerin kotiosoitteesta Straszewskiego 7, jossa aikaisemmin asui Nussbaumin perhe, joka karkoitettiin Krakovan ghettoon. Asunto on kolmannessa kerroksessa. Talo sijaitsee todella upealla paikalla, Wawelin linna on ihan vieressä ja tien toisella puolen löytyy ihana puisto.

Tämän jälkeen matkamme jatkuu Vistula joen yli Podgórzen kaupunginosaan. Täällä sijaitsee Krakovan ghetto sekä Schindlerin emalitehdas, joka on nykyään museona. Ghettomuuria on vähän vielä jäljellä ja muuriin on laitettu muistomerkki. Tämän jälkeen palaamme hiukan taaksepäin ja saavumme Plac bohaterow Gettalle, joka sodan aikana oli nimeltään Plac Zgody. Tämä suuri aukea on ihan ghetton reunalla ja tälle paikalle keräättiin kaikki ne juutalaiset, jotka lähetettiin esimerkiksi Auschwitziin.

Aukean vieressä sijaitsee myös apteekki Pod Orlem, joka toimi sodan aikana vastarintaliikkeen kokoontumispaikkana, nykyään apteekki on museoitu ja se kertoo gheton historiasta, sekä tietenkin pelottomasta apteekkarista, joka auttoi ghetton asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Pod Orlemin sivuille pääset tutustumaan tästä. Pod orlem on pieni museo, museossa on normaali apteekki ja laboratoria ja apteekkarin koti.

Oskar Schindlerin jalanjäljissä

Oskar Schindlerin tehdas

Oskar Schindlerin emalitehdas löytyy osoitteesta Lipowa 4 ja sen tunnistaa erittäin hyvin. Tehdas ei ole vain museo, vaan se on hyvin autenttinen kokemus Krakovan sodan ajan historiaan natsien tuloon ja sen jälkeen kommunististien vallan julmaan otteeseen. Siellä oppii kuka on Hans Frank, Krakovan julma kuvernööri, miten toimi Plaszovin komentaja Amos Göth, millainen mies hän oli ja samalla tutustuu lukuisiin muihin ihmisiin, jotka koittivat selviytyä sodan jaloissa.

Olen nyt käynyt museossa kolme kertaa ja nyt tällä kerralla siellä oli tehty isoja muutoksia. Kierros oli aivan toisenlainen kuin ennen. Nähtävästi museota myös laajennetaan. Jokainen lapsistani on nyt käynyt tehtaassa ja heille se on ollut raju kokemus, myös hyvin kiinnostava kokemus. Museo sai paljon keskustelua aikaan minun ja vanhimman poikani välille. Keskustelua on käyty myös täällä Suomessa ennen armeijaan astumista.

Oskar Schindlerin jalanjäljissäOskar Schindlerin jalanjäljissä

Ihanaa viikonloppua teille kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

18 kommenttia

 1. Minna M / Kiljustenblogi kirjoitti:

  Aikamoisessa tunnekuohussa ja pää täynnä ajatuksia alkaa tämä viikonloppu. Alustuksena ovat toimineet nämä sinun Krakova-aiheiset postaukset, jotka ovat olleet mielenkiintoista luettavaa! Kiitos näistä! Eilen kaikki huipentui, kun kävin katsomassa Jojo Rabbit elokuvan. Olipa kokemus! Elokuvassa oli kontrasteja, kerroksia, mustaa huumoria, satiiria, sanaleikkejä, kauniita kuvia ja värejä sekä äidinrakkautta, surua ja toivoa. Kävimme viiden äidin ja kuuden teinin porukalla katsomassa elokuvan.

  • villananna kirjoitti:

   Tuo elokuva kiinnostaa minuakin ja pitäisi se päästä katsomaan jossakin vaiheessa. On ihana kuulla, että nämä postaukset ovat olleet hyvä anti ja niistä on saatu jotakin irti myös.

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Schindlerin lista on nimenä todella tuttu, mutta jäin pohtimaan, että olenko itseasiassa leffaa koskaan katsonut – jos olen niin siitä on kyllä aikaa..

  • villananna kirjoitti:

   Jos et ole nähnyt, niin kannattaa katsoa. Itse olen nähnyt sen lukuisia kertoja.

 3. Jael kirjoitti:

  Paljon löytyy Krakovasta nähtävää, ja paljon sellaista joka saa ajattelemaan. Voi kuvitella millaista siellä oli ennenkuin …
  Schindlerhän on haudattu tänne, Jerusalemin roomalaiskatoliselle hautausmaalle.

  • villananna kirjoitti:

   Olen katsonut monta videota ajasta ennen natseja. Miten se onkaan kuhissut elämää, iloisia ihmisiä, rabbeja ja kauppiaita. Niin paljon kaikenlaista. Tuo pitikin kirjoittaa tuohon, että hänet on haudattu sinne. Hyvä, että sanoit.

 4. Satu - Tsajut kirjoitti:

  Tuo oli varmasti puhutteleva ja tunteita herättävä kohde.

 5. Marjut kirjoitti:

  Menee kyllä niin sanattomaksi. Varmasti kohde, joka ei unohdu.

 6. Iina / Iina travels kirjoitti:

  Olipa mielenkiintoista! Krakova on itselleni vielä tuntematon kaupunki Puolassa, mutta tää anto kivaa näkökulmaa.

 7. Pirkko / Meriharakka kirjoitti:

  Tehän olette oikein paneutuneet aiheeseen! Vaikka leffa kuullostaakin tutulta, niin ihan näin paljoa emme siitä ole innostuneet.
  Juutalaisten historiaa on kyllä monessa kaupungissa Euroopassa näkyvillä, mm. juuri Krakovassa ja Varsovassa.

  • villananna kirjoitti:

   Ei olla erityisemmin paneuduttu. Tämä historian osa on minulle henkilökohtianen ja siksi tutustun siihen aina joka isessa maassa mihin menen, toki Krkaova on minulle joka suhteessa kaikkein tärkein kohde ja varsinkin juuri Shoah.

 8. Kohteenamaailma.fi / Rami kirjoitti:

  Itsestä tuo emaalitehdasvierailu oli yksi Krqkovan kohokohtia, sen verran koskettava paikka ja tarina taustalla. Piti katsoa reissun jälkeen leffa uusiksi, mutta en ole saanut aikaiseksi. Hyvä muistutus tämä myös siitä!

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä, museo on todella sellainen mihin kannattaa mennä ja tutustua rauhassa Puolan tähän historiaan.

 9. Teija / Lähdetään Taas kirjoitti:

  Kuulostaapa kiinnostavalta! Aina on mielenkiintoisempaa kiertää jonkun tietyn teeman tai tarinan mukaan paikkoja. Täytyykin muistaa tämä itsekin!

  • villananna kirjoitti:

   Meidän teema pyrkii olemaan aina tuon toisen maailmansodan ympätillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *